Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου μετά την ψηφοφορία στη Βουλή

Το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης θα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 13:36
UPD:13:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τον αέρα της εκταμίευσης της πρώτης δόσης στις 20 Αυγούστου το Μαξίμου επιδιώκει στην ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, να φέρει την Αριστερή Πλατφόρμα και όσους συντάχθηκαν μαζί της στο «Όχι», προ των ευθυνών τους είτε χρεώνοντάς τους την πτώση της κυβέρνησης είτε, σε διαφορετική περίπτωση, κερδίζοντας χρόνο μέχρι το συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Εκεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, θα επιχειρηθεί η πλευρά της μειοψηφίας να χρεωθεί τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αφού με δεδομένη την έγκριση ενός «φιλικού» με τις θέσεις Τσίπρα, πολιτικού κειμένου θέσεων, δεν θα έχει άλλο δρόμο από την αποχώρηση και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.         

Επόμενο στάδιο θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών με πιθανές ημερομηνίες είτε την 25η Οκτωβρίου, είτε την 8η Νοεμβρίου και με «δέλεαρ» την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους της χώρας κάτι που και το ΔΝΤ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή του στο νέο τριετές πρόγραμμα μετά τη λήξη, το 2016, του δικού του προγράμματος.

Στην περίπτωση που οι βουλευτές, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, καταψηφίσουν την κυβέρνηση είναι προφανές, λέει κυβερνητικό στέλεχος, ότι το Μαξίμου θα προχωρήσει άμεσα στη διαγραφή τους και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, εντός του Σεπτεμβρίου, χωρίς τη διενέργεια του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκτιμήσεις αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι βουλευτές του κόμματος που δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -αν συμβεί κάτι τέτοιο-, θα είναι κάτω από τους 32 που είπαν «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές.   

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θεσμικής δυσαρμονίας που προέκυψε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή οριστικοποιεί τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος με μοναδικό πλέον ζητούμενο την ημερομηνία των εκλογών και τη διενέργεια ή μη του έκτακτου συνεδρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή