Στη 1.30 το πρωί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Κατόπιν απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 00:56
UPD:01:00
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Διάσκεψη απέρριψε με δεύτερη ψηφοφορία την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να συνεδριάσει η Ολομέλεια αύριο το πρωί και να διεξαχθεί συζήτηση 10 ωρών.

A- A A+

Στη 1.30 το πρωί θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας.

Την απόφαση έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία υιοθέτησε την σχετική πρόταση του Κοινοβοουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Η Διάσκεψη απέρριψε με δεύτερη ψηφοφορία την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να συνεδριάσει η Ολομέλεια αύριο το πρωί και να διεξαχθεί συζήτηση 10 ωρών.

Η ψηφοφορία ήταν 10 υπέρ της πρότασης Φίλη, 8 υπέρ της πρότασης Κωνσταντοπούλου, και 2 παρών (του ΚΚΕ). «Αν οι παρόντες είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης που μειοψήφισε, θα συνεδριάζαμε αύριο», σχολίασε η Ζ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στο ΚΚΕ.

Σημειώνεται πάντως ότι υπήρξε εμπλοκή καθώς απαιτείται να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Έγινε διακοπή και ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κ. Μαυριάς.

Μετά την διακοπή η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι βάση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 15) πρέπει να γίνει νέα ψηφοφορία και να υπάρχει υποχρεωτική προσχώρηση εκείνου που διατυπώνει την ασθενέστερη πρόταση σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

Στην περίπτωση αυτή αν κάποιος δηλώσει παρών θεωρείται ως απών. Έτσι ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στο παρών.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, που είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Προέδρου, ζήτησε να αποδεχθούν όλες οι πλευρές ότι το «10» είναι η απόλυτη πλειοοψηφία.

Ο Κ. Μαυριάς πρότεινε να γίνει «συστηματική ερμηνεία», καθώς το Σύνταγμα (άρθρο 60), που υπερτερεί τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας κατοχυρώνει την ελευθερία γνώμης ή ψήφου του Βουλευτή.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας πρότεινε να ρωτηθεί η Ολομέλεια πότε θέλει να συνεδριάσει. Ο Ν. Φίλης συμφώνησε με την πρόταση. Στο ίδιο κλίμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε ότι έτσι όπως πάει η συνεδρίαση εκ των πραγμάτων η Διάσκεψη θα συνεδριάζει μέχρι το πρωί, οπότε ντε φάκτο η Ολομέλεια θα συνεδριάσει το πρωί. Και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός συμφώνησε με την πρόταση Μπαλάφα.

Τελικά ο Αλ. Μητρόπουλος ζήτησε να γίνει νέα ψηφοφορία, όπως σχεδίαζε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας ότι θα επανατοποθετηθεί. Έτσι έγινε νέα ψηφοφορία στην οποία 11 μέλη ψήφισαν να ξεκινήσει η Ολομέλεια άμεσα, 7 αύριο το πρωί και 2 δήλωσαν παρών. Σημειώνεται ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου είχε νέα αντιπαράθεση με τον Ν. Φίλη καθώς τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει το έργο της.

Ακόμη η Διάσκεψη θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια να απορριφθούν ως αντισυνταγματικές οι τροπολογίες της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία ήταν 10-10, αλλά υπερισχύει η ψήφος της Προέδρου.

Newsroom Naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή