Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας πρότεινε να διανεμηθούν στους φτωχούς τα δυτικά τρόφιμα τα οποία τελούν υπό εμπάργκο, αντί να καταστρέφονται από τις αρχές, όπως γίνεται από τον Αύγουστο βάσει διατάγματος του Κρεμλίνου.
Τα τρόφιμα που τελούν υπό εμπάργκο και κατάσχονται από τη Ρωσία «πρέπει να διανέμονται στους φτωχούς ανθρώπους, σε θύματα φυσικών καταστροφών ή να στέλνονται ως ανθρωπιστική βοήθεια στα ξένα κράτη», σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κρατική Δούμα, κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.
Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, η Ρωσία απαγορεύει την εισαγωγή των περισσότερων διατροφικών προϊόντων από χώρες οι οποίες της έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον ρόλο της στην ουκρανικη κρίση, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα.
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν στις 6 Αυγούστου να καταστρέφουν τα τρόφιμα που τελούν υπό εμπάργκο, συνθλίβοντας ή καίγοντας τόνους ροδάκινων, νεκταρινιών, κρεάτων και τυριών τα οποία έχουν κατασχεθεί στα σύνορα, αλλά και σε καταστήματα.
Έως τώρα, τα απαγορευμένα προϊόντα με προέλευση τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, απλώς στέλνονταν πίσω στην χώρα προέλευσής τους.
Αυτές οι καταστροφές τροφίμων σε μια χώρα που φέρει ιστορικά τραύματα από τους λιμούς και τις στερήσεις κατά τον 20ο αιώνα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη Ρωσία.
«Η καταστροφή είναι ένα ακραίο, υπερβολικό μέτρο. Για να εξασφαλισθεί ο σεβασμός του εμπάργκο, αρκεί απλώς να κατασχεθούν αυτά τα προϊόντα τροφίμων», εκτιμούν οι κομμουνιστές βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε επεξηγηματικό σημείωμα στο νομοσχέδιο το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Δούμας.
«Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και εκατομμύρια λιμοκτονούν. Όμως η Ρωσία καταστρέφει προϊόντα τροφίμων, μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου», υπογραμμίζουν.
Η Ρωσία θα έπρεπε μάλλον να χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα για να βοηθήσει τους φτωχούς ή τα θύματα ένοπλων συγκρούσεων, κυρίως τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τους βουλευτές.
«Μόνο τα κακής ποιότητας ή επικίνδυνα προϊόντα πρέπει να καταστρέφονται», επιμένουν.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada, το 48% των Ρώσων πιστεύει ότι τα προϊόντα που τελούν υπό εμπάργκο πρέπει να διανέμονται στους φτωχους, ενώ το 40% υποστηρίζει την καταστροφή τους.