Τελεσίδικη η αποτυχία της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης AKP - CHP στην Τουρκία

Εγγύτερα οι πρόωρες κάλπες
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 15:55
UPD:16:32
EPA/CEM OZDEL/ANATOLIAN AGENCY

Πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και η αποτυχία των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων οδηγεί πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές εντός του 2015 (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ του ισλαμοσυντηρητικού, δεξιού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ναυάγησε, σύμφωνα με στέλεχος του δεύτερου.

Πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και η αποτυχία των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων οδηγεί πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές εντός του 2015.

To AKP, με επικεφαλής του τον απερχόμενο Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, διαθέτει 258 εκ των 550 εδρών, ενώ το CHP, με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 132 έδρες.

Από 80 έδρες διαθέτουν το κεμαλικό, ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τα οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχουν από κοινού ή το καθένα ξεχωριστά σε κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Η αποτυχία οριστικοποιήθηκε μετά από συνάντηση των κ.κ. Νταβούτογλου και Κιλιτσντάρογλου.

Στέλεχος του AKP τόνισε δε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης με το εθνικιστικό MHP δεν είναι ιδιαίτερα πιθανός, οπότε η πιθανότερη εξέλιξη είναι πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή