Βουλή: Επικρίσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά της κυβέρνησης

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 13:22
UPD:13:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Συνεδρίαση των επιτροπών προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής,

A- A A+
Με τις εισηγήσεις των κομμάτων συνεχίζεται στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για την συμφωνία χρηματοδότησης.
 
«Το δύσκολο, δυσβάσταχτο, επαχθές τρίτο μνημόνιο, που έφερε μία παταγωδώς αποτυχημένη περίοδος διαπραγμάτευσης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της χώρας για να μην χάσει την επαφή της με την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως αυτό δεν το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης εκτιμώντας ότι «εθνικολαϊκιστικός λαϊκισμός κατείχε και δυστυχώς κατέχει τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αντιδυτικισμός». «Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν ούτε μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο, ούτε αναγκαίο», επεσήμανε.
 
«Η αριστερή αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ανάχωμα και από άλλη κατεύθυνση συμπλέει με τις επιδιώξεις του Σόιμπλε», εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος θεωρώντας ότι πρόκειται για μία «αντιλαϊκή συμφωνία που πρέπει χωρίς δεύτερη κουβέντα να την αντιπαλέψει ο λαός μέσα από την κλιμάκωση των οργανωμένων αγώνων του. «Δρα συμπληρωματικά με τα μνημόνια που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί άθικτο τον πυρήνα τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαπάτησε τον λαό, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες και εγκλώβισε την ριζοσπαστικοποίηση του λαού», υπογράμμισε.
 
«Η κυβέρνηση μας ζητά την ψήφο για το τρίτο, το επαχθέστερο των μνημονίων. Είναι αναγκαίο αλλά ήταν και αναπόφευκτο; Προφανώς η σύμβαση είναι αναγκαία μετά από όσα έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος εκτιμώντας ότι «χάσαμε χρόνο και όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ο Τσίπρας ανέκρουσε πρύμνα». «Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη όχι από εμάς, αλλά από τον ελληνικό λαό», είπε.
 
«Εδώ μέσα υπάρχουν μόνο δύο κόμματα. Από τη μία εκείνα του μνημονίου και από την άλλη η Χρυσή Αυγή που είναι το μόνο κόμμα σταθερά εναντίον του μνημονίου», είπε ο εισηγητής της Χ.Α. Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ισχυριζόμενος ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η μοναδική γνήσια αντιπολιτευτική δύναμη».
 
ΑΝΕΛ: Παραλάβαμε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έτοιμα μέτρα 11 δισ.
 
«Παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτικό κενό 13 δισ. και έτοιμα μέτρα 11 δισ, τα οποία εμείς τα κόβουμε κατά το ¼», αντέτεινε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Σημείωσε ακόμη ότι «αυτή η δανειακή σύμβαση δεν δεσμεύει τον δανειστή. Δεσμεύει τον δανειζόμενο και σωστά, ενώ ακόμη δεν ξέρουμε ποιος θα μας δανείσει, πότε, ποια θα είναι τα επιτόκια και το κόστος του δανεισμού. Αυτά εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τα ελέγξουμε». Αναφερόμενος στη συμφωνία είπε ότι «πρέπει να ψηφίσουμε γιατί έχουμε ένα ομόλογο να πληρώσουμε και, ακόμη και αν θελήσουμε να πληρώσουμε σε δραχμές, όπως επιθυμούν κάποιοι συνάδελφοι, δεν έχουμε το χρόνο να τυπώσουμε χρήμα».
 
newsroom naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή