Στρατηγική κατά της στρατολόγησης Ευρωπαίων από τρομοκρατικές οργανώσεις

Γ. Βουλγαράκης: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να μην αποβεί σε βάρος των ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 17:39
A- A A+

Σε συμφωνία για μία ευρεία κοινή στρατηγική κατά της στρατολόγησης ευρωπαίων πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις, κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Συμβούλιο, υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην πρόταση που κατατέθηκε από πολλές χώρες για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού γραφείου αρωγής για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας του διήμερου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Βουλγαράκης τόνισε πως η Ελλάδα εμμένει στη θέση ότι η εμπέδωση της ασφάλειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να αποβούν εις βάρος των ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα μετανάστευσης, ο κ. Βουλγαράκης γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο για την εναρμόνιση των διαδικασιών που ισχύουν στα κράτη μέλη σχετικά με τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών με τη δημιουργία συγκεκριμένα ενός ενιαίου μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπίζονται ισότιμα αυτοί οι υποψήφιοι ευρωπαίοι πολίτες, όπως τους αποκάλεσε ο υπουργός.

Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, του ζήτησε να επισκεφθεί την Ελλάδα ώστε να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία των ελληνικών ιδεών αλλά και να εξεταστούν ακόμη θέματα ευρύτερης μεσογειακής συνεργασίας .

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξασφάλισε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου αναφορά με την οποία υπογραμμίζεται ότι η δραστηριοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα κύματα μετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική αλλά να δίνεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση για τη μετανάστευση που προέρχεται από όλη τη Μεσόγειο..

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με το γερμανό ομόλογό του με τον οποίο συζήτησε τη συνεισφορά της Ελλάδας σε θέματα ασφαλείας κατά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, δέχθηκε πρόσκληση από το βούλγαρο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Βουλγαρία με σκοπό να συζητηθούν ζητήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή