Απερρίφθη πρόταση σχ/ν για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 18:36
A- A A+

«Η συζήτηση της πρότασης νόμου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε) στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν αποτελεί ευκαιρία ενταφιασμού της πρωτοβουλίας, αλλά αφετηρία δημόσιου προβληματισμού και διαλόγου», τόνισε ο εισηγητής του σχεδίου νόμου, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο εισηγητής τόνισε ότι το πρόβλημα της φτώχειας είναι μεν υπαρκτό, αλλά ανύπαρκτες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του. «Το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε ποτέ μιαν ολοκληρωμένη πολιτική, ενώ από την κυβέρνηση της ΝΔ λείπει η πολιτική βούληση». Το ΚΚΕ αρνείται να στηρίξει την πρόταση, γιατί θεωρεί ότι θα λειτουργήσει εκμαυλιστικά για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της πρότασης για ένα ορισμένο διάστημα (π.χ. τριετία), εξασφαλίζοντας ένα μικρό ποσό στον προϋπολογισμό του 2006, «αλλιώς θα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα το έχει υιοθετήσει».

Στη δευτερολογία του, ο εισηγητής απηύθυνε έκκληση στους Δημάρχους να υιοθετήσουν το μέτρο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και ζήτησε από τον Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να χρηματοδοτήσει τις σχετικές μελέτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή