Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και αν της ζητηθεί είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές.
Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετες ενισχύσεις η Επιτροπή θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.
Ανέφερε ακόμη ότι παρέχεται τεχνική βοήθεια επί του θέματος στην Ελλάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας Δουβλίνου 2.
Την ίδια ώρα, το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι με τη διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων συναρμοδίων Υπηρεσιών και Φορέων και παρά το γεγονός της αυξημένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται λόγω των ημερών, επιδιώκεται η σταδιακή αποσυμφόρηση των νήσων από το μεγάλο αριθμό μεταναστών-προσφύγων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.
Ομαλότερη η κατάσταση στην Κω
Πάντως, σε ομαλότερες συνθήκες, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω, με τους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου τα περισσότερα εκ των οποίων κατακλύζονται από μαζικές αφίξεις σχεδόν καθημερινά.
Στην Κω, έπειτα από την ενίσχυση που υπήρξε από αστυνομικούς της Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, έχει γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 7.000.
Στο νησί από χθες το απόγευμα βρίσκονται επίσης δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και εντάσεις, παρόμοιες με αυτές που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού και σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Το πρόβλημα, πάντως εξακολουθεί να είναι έντονο λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών/προσφύγων, και για τον λόγο αυτό οι τοπικές αρχές πιέζουν να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό οι μετανάστες από το νησί.
Σχετικά με το επεισόδιο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες, όπου αστυνομικός του τμήματος Κω χειροδίκησε σε βάρος μετανάστη, με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Βορείου Δωδεκανήσου εκφράζει την συμπαράσταση και την στήριξη της στον αρχιφύλακα, τονίζοντας ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι μετανάστες/πρόσφυγες «δεν αντιλαμβάνονται καν στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα ώστε να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων μας, συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες και προκαλούν σοβαρά επεισόδια επιχειρώντας να εισέλθουν με την βία στους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος, θεωρώντας ότι θα επιτύχουν ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα για τους λιγοστούς αστυνομικούς, που έχουν επιφορτιστεί τον έλεγχο της εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος». Σημειώνουν επίσης, ότι τέτοια γεγονότα θα είχαν αποφευχθεί, «αν είχαν ληφθεί υπόψη, οι αναφορές και οι προτάσεις που έχουμε αποστείλει με έγγραφα μας εδώ και μήνες, τόσο στην φυσική μας ηγεσία όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη».
Έντονα προβλήματα υπάρχουν επίσης στο νησί της Λέρου, από όπου ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας απευθύνει δραματική έκκληση, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ο δήμαρχος της Λέρου επισημαίνει ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ζητά την άμεση μεταφορά των μεταναστών από το νησί με αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και έλεγχο.
Ανάλογα προβλήματα, σε μικρότερη έκταση, υπάρχουν και σε άλλα νησιά όπως τη Σύμη, το Αγαθονήσι, τη Χάλκη και την Κάλυμνο στα οποία έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα και έντονες διαμαρτυρίες.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 100.000 ευρώ στα νησιά της περιοχής
Για την κάλυψη των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που έχουν προκύψει σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση ποσού 100.000 ευρώ.
Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί κυρίως στα νησιά της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου και της Τήλου, αλλά και όπου αλλού παραστεί ανάγκη, για την κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης, σίτισης, άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξασφάλισης ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και μετά από αίτημα των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών. Επίσης, μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής Αστυνομίας και Λιμενικού.
Η διάθεση του ποσού αυτού από την Περιφέρεια γίνεται κατ' εφαρμογή της παραγράφου 10, του άρθρου 14, του νόμου 4332/15 της 9ης Ιουλίου 2015, ο οποίος ψηφίστηκε μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελέσει δαπάνες, στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών από τις ασφυκτικές καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η έξαρση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και των προσφύγων.
Η απόφαση, αφορά στο σύνολο του ποσού που υπάρχει στον κωδικό των εκτάκτων αναγκών, με τη δέσμευση της περιφερειακής αρχής για ενίσχυση των σχετικών κωδικών, και ελήφθη μετά από επικοινωνία του περιφερειάρχη με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, όπου αποφασίστηκε η από κοινού χρηματοδότηση των λύσεων που προωθεί η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ