Με την κίνηση των βλεφάρων αλλάζουμε σκηνή στο όνειρο μας

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 23:29
UPD:23:30
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ερευνητές από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Γιουβάλ Νιρ, μελέτησαν για μια περίοδο 4 ετών 19 ασθενείς με επιληψία που είχαν ήδη ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους τη διαδικασία ύπνου και τη φάση REM (Rapid Eyes Movements) των ονείρων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications», τα πειράματα έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι και βλέπουν μια νέα εικόνα, μετά από περίπου 3 δέκατα του δευτερολέπτου «πυροδοτούνται» συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια τους και φαντάζονται την ίδια εικόνα.

Ο επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων (μεμονωμένων εγκεφαλικών κυττάρων) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν τα μάτια κινούνται κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την αλλαγή σκηνής στο όνειρο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο σε νευρωνικό επίπεδο στη διάρκεια του ονείρου και της κίνησης των ματιών, μοιάζει εντυπωσιακά πολύ με την ανάλογη νευρωνική δραστηριότητα, όταν κανείς είναι ξύπνιος και βλέπει μια νέα εικόνα. Από αυτό υποθέτουν ότι η αλλαγή εικόνων και σκηνών στα όνειρα σχετίζεται με την κίνηση των ματιών στον ύπνο.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια που ένα άτομο βλέπει όνειρα περνάει στην επόμενη σκηνή με την κίνηση των βλεφάρων του ενώ, απαντά στο ερώτημα κατά πόσο όμοια είναι η φάση REM με το να είναι κανείς ξύπνιος.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή