Ε.Ε.: Η αναζωπύρωση της βίας στην Ουκρανία παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 23:49
UPD:23:50
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Η συμφωνία του Μινσκ είχε συναφθεί τον Φεβρουάριο.

A- A A+

Η αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία συνιστά παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών, η οποία είχε συναφθεί τον Φεβρουάριο στο Μινσκ, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης, ως συνεπεία των επιθέσεων σε πολλές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Ο στρατός της Ουκρανίας απείλησε σήμερα να ανταποδώσει «με όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του τα πυρά που δέχθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, προειδοποιήσαμε τους δυτικούς εταίρους μας ότι θα απαντήσουμε με όλα τα μέσα για να απωθήσουμε την εχθρική επίθεση», τόνισε  στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ένας εκπρόσωπος του επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πυρά εναντίον θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ ήταν «συχνές» τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στον «τομέα Μ», γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή των στρατιωτών μας, πρέπει να απαντήσουν στα πυρά των Γκραντ», συνέχισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή