Τεχνητή νοημοσύνη για την «αποκωδικοποίηση» της στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 08:20
UPD:08:20
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά είναι οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των συλλήψεων από πλευράς του Ισλαμικού Κράτους, μετά από αεροπορικά πλήγματα από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

A- A A+

Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουν καλύτερα την πολεμική στρατηγική των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω ανάλυση- η οποία θα παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη KDD 2015 στο Σίδνεϊ αυτή την εβδομάδα – υποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια/ σύνδεσμο ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα και τις βομβιστικές επιθέσεις σε δρόμους, όπως σύνδεση με τη χρήση στρατιωτικών τακτικών από τους τζιχαντιστές.

Το αλγοριθμικό σύστημα ανέλυσε 2.200 καταγεγραμμένα περιστατικά δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους από το δεύτερο μισό του 2014. Μία τάση που παρατηρήθηκε ήταν η άνοδος στη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Όπως είπε στο BBC ο Πάουλο Σακαριάν του Arizona State University, ένας εκ των συντελεστών του paper και πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε στο Ιράκ το 2006, όταν οι τζιχαντιστές παρατηρούν πληθώρα αεροπορικών πληγμάτων εναντίον τους, τότε αλλάζουν τακτικές, μεταπηδώντας από επιχειρήσεις που απαιτούν μεγάλους σχηματισμούς πεζικού, για παράδειγμα, στη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η χρήση βομβών σε οχήματα αυξάνεται πριν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις με χρήση μεγάλου αριθμού μαχητών- τέτοια παραδείγματα παρατηρήθηκαν στο Ιράκ.

Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά είναι οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των συλλήψεων από πλευράς του Ισλαμικού Κράτους, μετά από αεροπορικά πλήγματα από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Κατά τον Σακαριάν, θεωρείται ότι ενδεχομένως να πρόκειται για προσπάθειες «αντιποίνων» με στόχο των εντοπισμό πρακτόρων των συριακών μυστικών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τακτικές του Ισλαμικού Κράτους διαφέρουν σημαντικά από αυτές των εχθρικών δυνάμεων που αντιμετώπισε πριν εννιά χρόνια στο Ιράκ.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι πολύ πιο σύνθετη και δυναμική, σημειώνει- κάτι που σημαίνει ότι η φύση των στρατηγικών τους δεν είναι πάντα προφανής χωρίς τη χρήση υπολογιστικής ανάλυσης.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτών των μεθόδων, όπως εξηγεί η Ελίζαμπεθ Κουϊντάνα, διευθύντρια στρατιωτικών επιστημών (Royal United Services Institute -Rusi) είναι ότι ο στρατός έχει πολλές πληροφορίες- αλλά το ζήτημα είναι να καταστούν αυτές χρήσιμες, μέσω διαμόρφωσής τους σε ένα πρακτικά χρήσιμο «format».

Επίσης, θεωρείται ότι τέτοιου είδους τεχνικές μπορεί να φανούν χρήσιμες όσον αφορά στην πρόβλεψη επιθέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς