Ιράκ: Εγκρίθηκε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αμπάντι

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015 15:33
UPD:16:04
REUTERS/STRINGER/IRAQ

O πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση του Ιράκ.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα το πρώτο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο κ. Αμπάντι σε έκτακτη συνεδρίασή της», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Όπως διευκρινίζεται ωστόσο, ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν την τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υποβληθούν για έγκριση στο κοινοβούλιο.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι πρότεινε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την "άμεση" κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία κατέχει ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία και αντίπαλός του Νούρι αλ Μάλικι, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τη μείωση της διαφθοράς.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ με αίτημα την καλύτερη διακυβέρνηση.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, τα πιο δραστικά είναι η κατάργηση των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών και των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Το Ιράκ έχει τρεις αντιπροέδρους, δύο σιίτες και έναν σουνίτη, και τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργούς, έναν σιίτη, έναν σουνίτη κι έναν Κούρδο.

Ο αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι κάλεσε τον Αμπάντι, στη διάρκεια κηρύγματός του την Παρασκευή, να «πατάξει με σιδηρά πυγμή» την διαφθορά και να διορίζει υπουργούς με κριτήριο τις ικανότητές τους και όχι την κομματική ή θρησκευτική τους ταυτότητα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή