Μπερνς: Παγκόσμιας εμβέλειας θρησκευτικός ηγέτης ο Βαρθολομαίος

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 13:48
A- A A+

«Τη στιγμή που όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά και το Βατικανό, καθώς και οι Προτεσταντικές Εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι το πρώτο στην ιεραρχία της Ορθοδοξίας, η επιμονή της τουρκικής διοίκησης να μην το αναγνωρίζει δεν είναι κατανοητή», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος.

«Με την ευκαιρία θα ήθελα μάλιστα να αναφερθώ σε πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Nicholas Burns, για αυτό ακριβώς το θέμα, προς τον πρέσβη στην Ουάσινγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά.

Στην επιστολή του αυτή ο κ. Burns αναφέρεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως: "Παγκόσμιας εμβέλειας θρησκευτικό ηγέτη που πρωτοστατεί στην προώθηση του διαθρησκευτικού διάλογου και της ανεκτικότητας".

Υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ εγείρουν σταθερά προς την τουρκική κυβέρνηση τους προβληματισμούς τους σχετικά με "τους περιορισμούς επί του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και τη σημασία της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης".

Ο κ. Burns διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ενθαρρύνουν την τουρκική κυβέρνηση "να προστατεύει το καθεστώς και την ασφάλεια του Πατριαρχείου"».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή