Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

CIA και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 07:10
A- A A+

Με τις μυστικές πτήσεις της CIA, τις σκληρές διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις λαθεμένες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Για «πιθανές βρετανικές παραβάσεις του νόμου» κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian, αναφερόμενη στις μυστικές πτήσεις της CIA που μετέφεραν υπόπτους τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκές φυλακές.

Σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών ειδικών, η βρετανική κυβέρνηση θα θεωρηθεί ένοχη για παράβαση του διεθνούς δικαίου εάν αποδειχθεί ότι επέτρεπε σε σκάφη της CIA, που μετέφεραν κρατουμένους, να προσγειωθούν σε βρετανικά αεροδρόμια.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι παράβαση του διεθνούς δικαίου αποτελεί ακόμη και η άδεια ανεφοδιασμού σε αεροπλάνα της CIA που βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Μέση Ανατολή για να συλλάβουν κάποιον κρατούμενο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκθεση κυκλοφορεί ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, σε ένα ταξίδι που έχει επισκιαστεί από τις καταγγελίες για τις μυστικές πτήσεις της CIA.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι επρόκειτο ουσιαστικά για «απαγωγές υπόπτων, οι οποίοι μεταφέρονταν σε χώρες όπου δεν ίσχυε το αμερικανικό δίκαιο για να ανακριθούν».

Με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ασχολείται η Financial Times, η οποία τονίζει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αποδεχθούν τις προτάσεις του.

Ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει μείωση του ποσού των επιστροφών που ζητούσε η Βρετανία από την κοινότητα, αλλά και μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων προς την ανατολική Ευρώπη.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, λέει η εφημερίδα.

Η Βρετανία αναμένεται να αποδεχθεί μείωση των επιστροφών που διεκδικεί μέχρι και έξι με εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι δίκαιη, λέει το δημοσίευμα.

Η Daily Telegraph, επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, πρόκειται να παραδεχθεί ότι η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ αργότερους ρυθμούς από αυτούς που είχε ο ίδιος προβλέψει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να πει τη Δευτέρα ενώπιον των βουλευτών της χώρας, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 2%.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι κατά την κατάρτιση του βρετανικού προϋπολογισμού, τον Μάρτιο, ο Γκόρντον Μπράουν είχε πει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεπερνούσαν το 3%. «Η παραδοχή του λάθους του», αναφέρει το δημοσίευμα, «μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φόρων».

Τέλος, η Times, αναφέρεται στα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ να εντοπίσει τους 150.000 πιο έξυπνους μαθητές της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 30.000 παιδιά αναμένεται να κληθούν να γίνουν μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Ταλαντούχων Νεαρών, βάσει της βαθμολογίας τους στα σχολεία.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν ενώ εκφράζονταν παράπονα για τη στάση ορισμένων δασκάλων, οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια, λέγοντας ότι προκαλούν διακρίσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πάντως, μεγάλες αντιδράσεις εκφράζουν και πολλοί βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να εισαχθούν «από την πίσω πόρτα» χιλιάδες άτομα στα πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή