Νέες αποκαλύψεις για τις πτήσεις της CIA

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 10:11
A- A A+

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις «μυστικές» πτήσεις κρατουμένων της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Ευρώπη, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αρχίζει εβδομαδιαία περιοδεία στη Γηραιά Ηπειρο.

Η Κοντολίζα Ράις αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φιλοξενεί δημοσίευμά με τίτλο: «Επισκέπτης διαρκείας», όπου σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία έχει στα χέρια της κατάλογο με 437 πτήσεις που πραγματοποίησε η CIA στον εναέριο χώρο και σε αεροδρόμια της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπους συνεχίζει να αρνείται να σχολιάσει το θέμα, αλλά τα ερωτήματα όμως παραμένουν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζόναθαν Μπίαλ.

Το ερώτημα εάν η CIA πραγματοποίησε μυστικές πτήσεις μεταφέροντας ύποπτους τρομοκρατικών ενεργειών μέσω της Ευρώπης, αλλά και η πιθανότητα να λειτουργούν μυστικές αμερικανικές φυλακές σε ευρωπαϊκό έδαφος αναμένεται να επισκιάσουν κάθε κίνηση της Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Βουκουρέστι, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση, με την οποία θα απαντά στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή διευκρινήσεων επί των καταγγελιών που πρωτοδημοσιεύθηκαν σε αμερικανικές εφημερίδες.

Αλλά όπως όλα δείχνουν η κ. Ράις δεν πρόκειται να απαντήσει επί της ουσίας των καταγγελιών.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλει, προανήγγειλε ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ξεκαθαρίσει πως δεν έχει παραβιαστεί κανένας από τους κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Μπους τα βασανιστήρια υπόπτων.

Μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο κ. Χάντλει είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών και ότι συνεργάζονται με άλλες χώρες για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Πάντως το θέμα είναι δύσκολο να φύγει από την επικαιρότητα όσο η Ουάσινγκτον αρνείται να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών», επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή