Δίκη Σαντάμ: Νέα μετ' εμποδίων αρχή

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 12:21
A- A A+

Αρχισε και πάλι στη Βαγδάτη η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, για να διακοπεί μετά από λίγο, καθώς αποχώρησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της.

Κριτική στη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ, Τζον Πέις.

Οι δικηγόροι –μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ράμσεϊ Κλαρκ- υποστήριξαν ότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την απαιτούμενη υπεράσπιση του πελάτη τους και ζήτησαν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, καθώς τις περασμένες εβδομάδες δολοφονήθηκαν δύο συνάδελφοί τους.

Κριτική στη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ, Τζον Πέις:

«Οι αδυναμίες του ιρακινού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, σε συνάρτηση με τα όσα προηγήθηκαν κατά την κατάρτιση του σώματος που δικάζει, δεν πρόκειται ποτέ να έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δίκης που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές», είπε ο κ. Πέις στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η δίκη του Σαντάμ Χουσεϊν έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ και επτά συνεργάτες του κατηγορούνται για την εξόντωση 150 ανδρών στο σισιτικό χωριό Ντουτζάιλ, το 1982, μετά από απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει εναντίον του.

Καταγγελίες για απόπειρα δολοφονίας

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, ανακοίνωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πόλη Νατζάφ. «Κατά τη διάρκεια των προσευχών, μία ομάδα περίπου 60 ατόμων, που φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν σπαθιά και όπλα άρχισαν να μας πλησιάζουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον μας. Ήθελαν σίγουρα να με σκοτώσουν», είπε ο Ιγιάντ Αλάουϊ.

Εκπρόσωπός του είπε ότι πολλοί από τους σωματοφύλακες του κ. Αλάουϊ τραυματίστηκαν κατά τις ανταλλαγές πυρών.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την απόπειρα δολοφονίας, αλλά είπε ότι πλήθος κόσμου πέταξε πέτρες και παπούτσια εναντίον του Ιρακινού πρώην ηγέτη.

Ο Ιγιάντ Αλάουϊ ήταν μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, διορισμένος από τους Αμερικανούς πριν από τις εκλογές.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι σημειώθηκε μία ακόμη απαγωγή στη Βαγδάτη, με θύμα Γάλλο μηχανικό. Ο αριθμός των αλλοδαπών που έχουν απαχθεί στο Ιράκ υπολογίζεται να ξεπερνά τους 200.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή