Αλ. Τσίπρας: Δεν θα σταματήσουμε τη διαπραγμάτευση και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 13:56
UPD:15:54
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελουν επιλογή μας είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

A- A A+

Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαισιο εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν το εισοδηματά τους αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Όπως είπε, δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη. 

ΕΡΤ

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκληρωση συμφωνίας με τους θεσμούς, οι οποίοι επισήμανε ότι έγιναν τέσσερις και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολουθηση της Ευρωβουλής.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελουν επιλογή μας είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

Πρόσθεσε πως αν δεν δημιουργηθούν αντίρροπα μέτρα, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. «Εμείς ωστόσο δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτά τα στενά όρια, δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας». 

Διαχωρισμός αγροτών σε δύο κατηγορίες

Αναλύοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον αγροτικό χώρο τόνισε ότι βασική φιλοσοφία είναι η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.

Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η διάκριση αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για την φορολογία η κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που άνω του 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία να φορολογούνται με 13% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50 και όχι στο 100%».

Ιδιαίτερα φορολογικά μέτρα προτείνονται για τους νέους αγρότες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεύτερος από δεξιά) συνομιλεί με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου (τρίτος από δεξιά), τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη (δεξιά) και τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη (τρίτος από αριστερά) κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Ακόμη ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκίσιμες γαίες.

Δεσμεύθηκε επίσης για αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκυρους ελέγχους τιμών παραγωγού – καταναλωτή.

Κατά το κ. Τσίπρα, αυτές οι παρεμβάσεις «πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αρθούν παθογένειες χρόνων». 

Πρόγραμμα 2014 - 2020

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2020 το οποίο έχει ήδη κατατεθεί για διαβούλευση στην Ε.Ε.

Όπως είπε υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι.

Εκτίμησε ότι με τη σωστή αξιοποίηση είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, να γίνει μετάβαση της αγροτικής οικονομίας σε βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κίνητρα εγκατάστασης νέων αγροτών, αύξηση της προστιθέμενης αξίας προιόντων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν και την αρμοδιότητα υλοποίησης του προγράμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή