Νέα μουσική γλώσσα στο Samos Young Artists Festival

Στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου της Σάμου, από 7 έως και 13 Αυγούστου
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 09:45
A- A A+

«Η επικοινωνία και η ανταλλαγή πολιτιστικών μηνυμάτων μεταξύ  καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει μια νέα μουσική γλώσσα». Με αυτό το σκεπτικό, ξεκίνησαν το 2010 οι ιδρυτές του το Samos Young Artists Festival, και συνεχίζουν δυναμικά και αυτήν τη χρονιά, κάνοντας τον «Γύρο του κόσμου σε 7 ημέρες».

Καθώς «η μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα», με την παγκόσμια γλώσσα της που δε γνωρίζει σύνορα, το Samos Young Artists Festival, επιθυμώντας να συμβάλλει στην κατανόηση και την ενότητα των λαών ως μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων και μουσικών διαλόγων, διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά, στο κομβικό σημείο που ενώνει την Ευρώπη και την Ασία, στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου της Σάμου, από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Terem Quartet.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή και υπεύθυνο για την επιλογή του προγράμματος τον σπουδαίο Λευκορώσο βιολιστή Daniel Nodel, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα ποικίλο πρόγραμμα μουσικής, που αποτελεί  μείγμα από διάφορα μουσικά στυλ και εποχές, μέσα από τις ερμηνείες μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, αλλά και νέων καλλιτεχνών, από ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκονται στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας.

Πρόκειται περισσότερο για μία περιπλάνηση στον κόσμο, με καλλιτέχνες με έντονα διαφορετικές κουλτούρες, από διάφορες χώρες, όπως η Ρωσία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ν. Κορέα.

WILDUNDLEISE.DE

Christian Sarah.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 7 Αυγούστου: Terem Quartet
Το Terem Quartet από την Αγία Πετρούπολη συνδυάζει, σε μια μίξη ρεπερτορίων, τη ρωσική λαϊκή μουσική με τον πλούτο της παγκόσμιας μουσικής, έχοντας δεχτεί επιρροές από τον Άγγλο μουσικό και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Peter Gabriel.

Σάββατο 8 Αυγούστου: Ye - Eun Choi και Silke Avenhaus
Η - πολύ νέα, αλλά ήδη αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο - βιολίστρια Ye - Eun Choi από τη Ν. Κορέα ενώνει τις δυνάμεις της με την - έμπειρη στη μουσική δωματίου και πολυβραβευμένη πιανίστρια - Silke Avenhaus, Καθηγήτρια της μουσική Ακαδημίας του Μονάχου και σολίστ σε πάρα πολλές συναυλιακές σκηνές του κόσμου, για να ερμηνεύσουν έργα των Isang Yun, Brahms, Schnittke και Wieniawsky, σε μια σύνθεση από πολύ διαφορετικά κομμάτια της σύγχρονης και παλαιότερης κλασικής μουσικής.

Ye - Eun Choi.

Κυριακή 9 Αυγούστου: Βραδιά Quintet 
Μια ομάδα από παγκοσμίου φήμης σολίστ θα συναντηθεί σε μια βραδιά - κουιντέτο. Ο βιολιστής Daniel Nodel, η νεαρή Γερμανίδα βιολίστρια Sarah Christian, ο Κινέζος μουσικός βιόλας Wen Xiao Zheng, ο τσελίστας Maximilian Hornung και  η - πολύπλευρη και περιζήτητη σε διάφορα project ως μουσική συνοδός πιάνου - Silke Avenhaus θα ερμηνεύσουν μεγάλα ρομαντικά κουιντέτα του Τσέχου συνθέτη Antonin Dvorak και του Γάλλου συνθέτη César Franck.

Δευτέρα 10 Αυγούστου: David Gazarov
Η βραδιά τζαζ με τον - ήδη γνωστό στη Σάμο, από πέρυσι - David Gazarov από το Αζερμπαϊτζάν θα προσφέρει ένα μείγμα από πρωτότυπες συνθέσεις του πιανίστα, αλλά και της αμερικανικής και της standard jazz.

Gülru Ensari.

Τρίτη 11 Αυγούστου: Herbert Schuch και Gülru Ensari 
Ο Ρουμάνος πιανίστας Herbert Schuch θα παρουσιάσει, στο πρώτο μισό του προγράμματος, την ειδική σχέση του με τον Schubert και θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο το ποιητικό άγγιγμά του, αλλά και την επιδεξιότητά του στο γνωστό έργο «Wanderer – Fantasie», για τις τεχνικές προκλήσεις του οποίου ο Schubert έγραψε: «Ο διάβολος θα πρέπει να παίξει αυτά τα πράγματα!». Στο δεύτερο μισό του προγράμματος, θα τον συνοδεύσει η σύντροφός του στη ζωή και στο πιάνο, η νεαρή Τουρκάλα Gülru Ensari, στη μουσική μπαλέτου του Στραβίνσκι, «Sacre du printemps».

Τετάρτη 12 Αυγούστου: Βραδιά όπερας
Η βραδιά τραγουδιού έχει εδραιωθεί πλέον ως παράδοση στη Σάμο, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί με τον Αυστριακό βαρύτονο Mathias Hausmann, τους φοιτητές της τάξης της όπερας και το αστέρι της ερμηνείας, την Ελληνίδα διεθνούς φήμης Στέλλα Doufexis, οι οποίοι θα συνοδεύονται άλλοτε από κουιντέτο και, σε κάποια άλλα μέρη, από την πιανίστα Gülru Ensari.

Πέμπτη 13 Αυγούστου: Quandro Nuevo
Μια λαμπρή «τελετή λήξης» των μουσικών παραστάσεων θα προσφέρει το μουσικό σύνολο Quadro Nuevo, το οποίο, με τον τίτλο «Weltmusik», δίνει μια «ευρωπαϊκή απάντηση» στο Tango Αργεντινής, με όργανα το σαξόφωνο, το κλαρίνο, το ακορντεόν, το μπαντονεόν, το μπάσο και το πιάνο.

Quandro Nuevo.

Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ, παιδιά - φοιτητές - άνεργοι: δωρεάν.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς