Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Επικρίσεις προς Βρετανία για προϋπολογισμό
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 07:03
A- A A+

Εκνευρισμό και επικριτικά σχόλια εκφράζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες για τις προτάσεις της Βρετανίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για προχειρότητα.

Η γερμανική Die Welt, θεωρεί απαράδεκτη την καθυστερημένη παρουσίαση των προτάσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι οποίες έγιναν δέκα μόνο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Η συμπεριφορά της βρετανικής προεδρίας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό είναι ένα παράδειγμα ανεύθυνων χειρισμών, που δεν έχει καμία σχέση με την υψηλή διπλωματία», λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η Der Tagesspiegel, αποδίδει ευθέως τις ευθύνες στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Το δημοσίευμα θεωρεί ότι το προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ίδια του τη χώρα.

Η εφημερίδα της Βιέννης Der Standard, εκφράζει την απαισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ακόμη και μετά την ανάληψη της προεδρίας από την Αυστρία, την 1η Ιανουαρίου του 2006. «Εάν οι Βρετανοί αποτυγχάνουν να βρουν μία μέση λύση τώρα γιατί πρέπει να πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουν να κάνουν έναν συμβιβασμό στη Βιέννη;», αναρωτιέται το δημοσίευμα.

Αντίθετη άποψη πάντως εκφράζει η εφημερίδα της Σλοβενίας, Delo, η οποία πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις προτάσεις της Βρετανίας. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Σλοβενία δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί εάν λάβει λιγότερα χρήματα και τονίζει ότι ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να ακούσει όλες τις πλευρές και μάλιστα δέχθηκε να μειωθεί το ποσό των επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Βρετανία.

Με τις απόψεις αυτές δεν συμφωνεί η τσεχική Pravo, η οποία πιστεύει ότι οι μόνοι που θα ικανοποιηθούν από τις προτάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα είναι οι αντίπαλοι του ευρωπαϊκού οράματος. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλες ανισότητες, λέγοντας ότι τα μηνύματα αλληλεγγύης είναι μόνο λόγια των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή