Ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει η Ράις

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 08:55
A- A A+

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η χώρα της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ενώ εντείνονται οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη και για παράνομες πτήσεις πάνω από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Από το Βερολίνο ξεκινά η ευρωπαΐκή περιοδεία της Κοντολίζα Ράις.

Η κ. Ράις προέβη στις εν λόγω δηλώσεις λίγο πριν από την αναχώρησή της για την περιοδεία της στην Ευρώπη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε στον πρώτο της σταθμό, το Βερολίνο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος, ¶νγκελα Μέρκελ, αναμένεται να τη ρωτήσει για τις καταγγελόμενες πτήσεις της CIA πάνω από το γερμανικό έδαφος.

Όπως υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στις καταγγελίες.

Παραδέχθηκε ότι η χώρα της μετέφερε κρατουμένους σε άλλες χώρες για ανάκριση, αλλά υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν ούτε ανέχονται τα βασανιστήρια κρατουμένων.

«Είτε είστε μαζί μας είτε όχι»

Την ίδια στιγμή έστρεψε τα βέλη της εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, τονίζοντας ότι και αυτοί είναι εμπλεγμένοι στο θέμα: «Ορισμένες κυβερνήσεις επιλέγουν να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε σε θέματα μυστικών υπηρεσιών είτε σε αμυντικά θέματα. Αυτή η συνεργασία είναι διπλής κατευθύνσεως», σχολίασε.

«Μοιραζόμαστε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε έτσι σώσει πολλές ζωές στην Ευρώπη».

«Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν λοιπόν εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους ή εναντίον άλλων χωρών», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι η δήλωση αυτή της κ. Ράις είχε σκοπό να τερματίσει την κριτική που ασκείται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της δεν αποτελούν καλή αρχή για την ευρωπαϊκή της περιοδεία στις Βρυξέλλες, το Κίεβο, το Βουκουρέστι και το Βερολίνο, ούτε πρόκειται να ικανοποιήσουν τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούν την Αμερική για παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή