Οι ΗΠΑ υπέρ της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 12:21
A- A A+

Σαφή θέση υπέρ της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υιοθέτησε η Ουάσιγκτον με γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η δήλωση εξεδόθη ως απάντηση σε ερώτηση που ετέθη προς τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Ανταμ Ερελι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

Στη δήλωση τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς», ενώ υπογραμμίζεται ότι «οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για την διεθνή θρησκευτική ελευθερία». Στο πλαίσιο αυτό, και «μεταξύ των συγκεκριμένων ανησυχιών που αναδεικνύονται στην έκθεση, είναι θέματα που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, όπως επίσης και άλλων θεμάτων που αφορούν άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία», σημειώνεται στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επίσης επισημαίνεται, «εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ εγείρουν σταθερά προς τις τουρκικές αρχές, στο υψηλότερο επίπεδο, την ανησυχία τους σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», και παρατίθενται δυο πρόσφατες περιπτώσεις: αυτή κατά την οποία «ο Πρόεδρος Μπους ενθάρρυνε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης στην συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν», και εκείνη, όταν η υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Χιούζ συζήτησε το θέμα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή