Συνάντηση Μέρκελ - Ράις

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 12:58
A- A A+

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, ¶νγκελα Μέρκελ συναντάται η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής της περιοδείας.

Χθες η κ. Ράις υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η χώρα της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση η δυσφορία των Ευρωπαίων, μετά τις κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση μυστικών φυλακών της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες και τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου και αεροδρομίων της Γερμανίας και άλλων χωρών για τη μεταφορά κρατουμένων.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει έρευνα, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του, ήταν εν γνώσει των πτήσεων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ότο Σίλι, ήταν τον περασμένο χρόνο ενήμερος από την αμερικανική πλευρά για τη μεταφορά ενός Γερμανού πολίτη, ο οποίος κρατούνταν στα Σκόπια και μεταφέρθηκε σε φυλακή στο Αφγανιστάν, όπου παρέμεινε επί πέντε μήνες. Ο κ. Σίλι δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα δημοσιεύματα.

Το όλο θέμα εκτιμάται ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαναπροσέγγιση Βερολίνου – Ουάσιγκτον, που επιχειρείται από τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Χθες η κ. Ράις υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η χώρα της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο μέσο».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή