Μέρκελ: «Καλή βάση» για τη συνεργασία Γερμανίας - ΗΠΑ

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 13:47

A- A A+

«Καλή βάση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των μυστικών τους υπηρεσιών», χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας, ¶νγκελα Μέρκελ, τις χθεσινές δηλώσεις της ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι αεροπορικές μεταφορές κρατουμένων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA κυριάρχησαν στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με την καγκελάριο της Γερμανίας, ¶νγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία, «ως στενοί φίλοι και σύμμαχοι».

Η καγκελάριος υπογράμμισε αναφερόμενη στο ζήτημα των πτήσεων ότι πρέπει να τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες, οι μυστικές υπηρεσίες όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, για την οποία άλλωστε δημιουργήθηκαν, όπως είπε.

Από την πλευρά της η κ. Ράις είπε ότι συμφωνεί με την κ. Μέρκελ σγια την αναγκαιότητα να προστατευθούν οι πολίτες από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, αυτό όμως πρέπει να γίνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων τους, έχουν όμως την υποχρέωση να προστατεύσουν τους πολίτες τους και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλα τα έννομα μέσα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, η κ. Ράις είχε παραδεχτεί ότι πραγματοποιήθηκαν πτήσεις για τη μεταφορά υπόπτων, αρνήθηκε όμως ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Η Αμερικανίδα υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες κατά της CIA ότι διατηρεί μυστικές φυλακές εκτός ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή