Νέα διάσταση στα αίτια της συντριβής του Σινούκ

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 20:49
UPD:21:06
A- A A+

Νέα διάσταση στα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου Σινούκ το Σεπτέμβριο του 2004, έδωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κα Κανέλλη ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο για την πτώση να ευθύνεται αντιεκρηκτικό υλικό δεξαμενών καυσίμου (DETO STOP), που φέρεται να προμήθευσε τις Ενοπλες Δυνάμεις συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας Μητσοτάκη.

Oπως σημείωσε η κα Κανέλη, η προμήθεια του υλικού αυτού (με στόχο την προστασία των ρεζερβουάρ από την πιθανότητα έκρηξης λόγω προσβολής από βλήμα) έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: «Δεν το ήθελε η αεροπορία, δεν το ήθελε το ναυτικό και τελικά το πήρε ο στρατός και τοποθετήθηκε και σε ελικόπτερο σαν το Σινούκ. Υπάρχει υπόνοια ότι σταματάνε τα οχήματα και πέφτουν τα ελικόπτερα, αλλά παρόλ' αυτά, ο ελληνικός λαός πλήρωσε 80 εκ. ευρώ».

Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι «ουδέποτε τα CHINOOK ανεφοδιάστηκαν από δεξαμενές οχημάτων που έφεραν DETO STOP καθότι η οργανική Μονάδα υπαγωγής των CHINOOK δεν διαθέτει όχημα μεταφοράς καυσίμων στο οποίο να έχει τοποθετηθεί το εν λόγω υλικό».

Η χρήση του DETO-STOP αποτελούσε «πειραματικό πρόγραμμα την περίοδο 2000-1», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Aμυνας του ΠΑΣΟΚ, ¶κης Τσοχατζόπουλος.

«Είχε αποφασιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στην αποθήκευση καυσίμων, ούτε στα πτητικά μέσα και ότι δεν θα προωθηθεί και στα βυτιοφόρα. Φαίνεται ότι υπήρξε συνέχεια στο θέμα, την οποία εγώ δεν γνωρίζω, διότι έφυγα από το ΥΕΘΑ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή