Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Μυστήριο για το σκάνδαλο της CIA
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 07:03
A- A A+

Το ταξίδι της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη και τους ισχυρισμούς για μυστικές πτήσεις και φυλακές της CIA στην ανατολική Ευρώπη σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η Berliner Zeitung, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάκριση κρατουμένων και κατηγορεί τη Γερμανία ότι έχει γίνει συνεργάτης της κυβέρνησης Μπους. Η εφημερίδα τονίζει ότι πρόκειται για ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε βασανιστήρια για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για χάρη της θρησκείας.

Η Die Welt, δεν φαίνεται να έχει εντυπωσιαστεί με το σκάνδαλο της CIA και ζητά από όσους εξεπλάγησαν να μην υποκρίνονται. Το δημοσίευμα τονίζει χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ρεαλισμού επιβάλει τέτοιες μεθόδους και ότι στον αληθινό κόσμο είναι αδύνατον να μην υπάρχουν «σκληρές ανακρίσεις» εάν μία κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τους πολίτες της.

Η εφημερίδα της Αυστρίας Der Standard, θεωρεί ότι η ¶νγκελα Μέρκελ δεν επέδειξε αρκετό δυναμισμό για το θέμα. Το άρθρο πιστεύει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας οφείλει να κάνει περισσότερα από το να δώσει μία απλή εντολή για διερεύνηση του θέματος.

Η γαλλική Liberation, τονίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όπου βρίσκονται οι μυστικές φυλακές της CIA γνώριζαν για τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τότε αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Από την άλλη πλευρά όμως, εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεωρεί και το γεγονός ότι μπορεί να γνώριζαν για τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η τσεχική Pravo, αμφιβάλλει ότι το ταξίδι της Κοντολίζα Ράις θα ξεκαθαρίσει το θέμα των μυστικών πτήσεων της CIA και τη μεταφορά κρατουμένων σε μυστικές φυλακές της Ευρώπης. Η εφημερίδα θεωρεί ότι εάν γνώριζαν οι Γερμανοί για αυτές τις πτήσεις, οι οποίοι τηρούν αντιαμερικανική στάση, τότε οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη θα έκαναν πολύ περισσότερα για να διευκολύνουν αυτές τις μυστικές πτήσεις.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή