Αμερικανικές βάσεις στη Ρουμανία

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 07:27
A- A A+

ΤΕΣΣΕΡΙΣ αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναμένεται να στεγάσει η Ρουμανία μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατά την επίσκεψη της τελευταίας στο Βουκουρέστι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να συζητήσει το θέμα της CIA.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία χώρα της ανατολικής Ευρώπης από τότε που το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να στρέφεται στις περιοχές διενέξεων της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν από τους χώρους όπου πιστεύεται ότι η CIA μετέφερε υπόπτους για τρομοκρατία, προκειμένου να τους ανακρίνει. Ωστόσο, η κ. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Βουκουρέστι αρνούνται τους ισχυρισμούς, αλλά η αντιπολίτευση στη Ρουμανία πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρουμανία τονίζει ότι οι νέες στρατιωτικές βάσεις εντάσσονται στο νέο αμυντικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που επιθυμούν τη δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων βάσεων.

Η πρώτη αποστολή των Αμερικανών στρατιωτών θα φτάσει στη Ρουμανία το επόμενο καλοκαίρι και θα έχει μόνιμη παρουσία στη χώρα.

«Η Ρουμανία είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μας, με τον οποίο έχουμε τις ίδιες αξίες. Η Ρουμανία πιστεύει ότι τώρα που είναι αρκετά τυχερή πια και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την ελευθερία πρέπει να βοηθήσει και εκείνους που δεν βρίσκονται ακόμη στη σωστή κατεύθυνση», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της CIA και αρκέστηκε μόνο να πει ότι είναι αναγκαία η χρήση όλων των νόμιμων μέσων για τη σύλληψη και την ανάκριση υπόπτων τρομοκρατίας.

Η Ρουμανία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε αποκαλύψεις για το θέμα της CIA, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν γίνει παραβάσεις του εθνικού δικαίου της χώρας.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή