Νετανιάχου: Τρομοκρατική ενέργεια ο φονικός εμπρησμός στη Δυτική Όχθη

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 11:15
UPD:11:23
REUTERS/POOL

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη (...) Το Ισραήλ αναλαμβάνει αυστηρή δράση κατά της τρομοκρατίας, ασχέτως με το ποιοι είναι οι δράστες της», ανέφερε (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τον εμπρησμό σπιτιού στη Δυτική Όχθη -που αποδίδεται σε εβραίους εξτρεμιστές- και είχε ως αποτέλεσμα να καεί ζωντανό ένα μωρό 18 μηνών και να τραυματιστούν σοβαρά οι δύο γονείς του και ο ηλικίας τεσσάρων ετών αδελφός του.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη (...) Το Ισραήλ αναλαμβάνει αυστηρή δράση κατά της τρομοκρατίας, ασχέτως με το ποιοι είναι οι δράστες της», ανέφερε και υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή «στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να συλλάβουν τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης». 

Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν. «Ο φόνος του μωρού των Παλαιστινίων είναι μια τρομοκρατική ενέργεια (...) δεν επιτρέπουμε σε τρομοκράτες να επιτίθενται κατά της ζωής Παλαιστινίων», τόνισε. 

REUTERS/ABED OMAR QUSINI

Το σπίτι στο οποίο κάηκε ζωντανό το μωρό βρίσκεται στην Ντούμα, ένα μικρό χωριό κοντά στην Ναμπλούς, και πυρπολήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν.

Ευθύνες στο Ισραήλ επέρριψε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα. «Το έγκλημα αυτό δεν θα συνέβαινε αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέμενε να συνεχίζει τον εποικισμό και να προστατεύει τους εποίκους», υποστήριξε. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνη» για τον θάνατο του μωρού των Παλαιστινίων, το οποίο κάηκε ζωντανό, δήλωσε και ο υπ' αριθμόν 2 της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ.

Όπως είπε, δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς αυτήν την βάρβαρη επίθεση από μια «κυβέρνηση που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό (που τάσσεται) υπέρ του εποικισμού και του απαρτχάιντ». 

Το σπίτι στο οποίο κάηκε ζωντανό το μωρό βρίσκεται στην Ντούμα, ένα μικρό χωριό κοντά στην Ναμπλούς, και πυρπολήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν. Στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού βρέθηκε γραμμένη στα εβραϊκά η λέξη εκδίκηση. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας, τέσσερις Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι αυτό που είναι ένα από αυτά που βρίσκονται στην είσοδο της Ντούμα. 

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι γκράφιτι στα εβραϊκά γράφτηκαν στους τοίχους του σπιτιού και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε επιχείρηση «στον τομέα στον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά για να εντοπιστούν οι δράστες». 

Το Ισραήλ κατεδάφισε δύο παράνομες κατασκευές στον οικισμό του Μπέιτ Ελ κοντά στην Ραμάλα και απομάκρυνε δεκάδες ανθρώπους από έναν άλλο ισραηλινό οικισμό κοντά στην Ναμπλούς την Τετάρτη προκαλώντας διαμαρτυρίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή