Στο Κίεβο η Κοντολίζα Ράις

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 12:48
A- A A+

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουσένκο, έχει στο Κίεβο η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία φάση σοβαρής μείωσης της δημοτικότητας του κ. Γιουσένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν υλοποίησε τους στόχους της «πορτοκαλί επανάστασης» και μεταξύ άλλων δεν κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Η επίσκεψη της κ. Ράις πραγματοποιείται την ημέρα κατά την οποία στην Ουάσιγκτον ο Ουκρανός υπουργός ¶μυνας επισημοποιήθηκε η ένταξη της χώρας στην Ομάδα Αμυντικής Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Στη συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΦΥΡΟΜ, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Αλβανία.

Πριν φθάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η κ. Ράις είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Ουκρανία στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Χθες η κ. Ράις υπέγραψε στο Βουκουρέστι συμφωνία με τη Ρουμανία για τη δημιουργία επτά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία χώρα του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν από τους χώρους όπου πιστεύεται ότι η CIA μετέφερε υπόπτους για τρομοκρατία, προκειμένου να τους ανακρίνει.

Η κ. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή