«Όχι» Βελιγραδίου σε αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 14:10
A- A A+

Διαμετρικά αντίθετες είναι οι θέσεις του Βελιγραδίου και των Αλβανών σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με την άτυπη τρόικα της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο κ. Τάντιτς απέρριψε κάθε λύση η οποία θα οδηγεί σε αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης δύο οντοτήτων, οι οποίες θα συμμετέχουν στους μελλοντικούς θεσμούς. «Η σερβική οντότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί από τους Δήμους στους οποίους πλειοψηφούν οι Σέρβοι, καθώς και από άλλες μη αλβανικές εθνότητες», επισήμανε ο κ. Τάντιτς και προέταξε το ζήτημα της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

«Το Βελιγράδι δεν έχει καμμία πρόθεση να διοικεί το Κόσοβο και να χειρίζεται τα θέματα της αλβανικής κοινότητας, αλλά έχει ζωτικό συμφέρον και απόλυτο δικαίωμα να επιθυμεί να επηρεάζει τις διαδικασίες στο πλαίσιο της σερβικής οντότητας, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και η πολιτική ανάπτυξη και κυρίως η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού» διευκρίνισε ο σέρβος πρόεδρος, καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν κάθε δικαίωμα να είναι διαρκώς ενήμερες για τις εξελίξεις».

Ο κ. Μολυβιάτης, εκ μέρους των 10 χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επανέλαβε την θέση για ενεργό συμμετοχή των χωρών της περιοχής στις εξελίξεις, αφού όπως επισήμανε, «αυτές είναι οι χώρες που θα υποστούν τις όποιες συνέπειες από την λύση» και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι τελικώς η μόνη λύση που θα φέρει ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα για τον εκδημοκρατισμό του Κοσόβου, ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ότι η Διαβαλκανική τα συμμερίζεται απολύτως και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως και παράλληλα με την διαδικασία για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος.

Η τρόικα συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ οι επαφές στο Βελιγράδι θα ολοκληρωθούν αργότερα με την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή