SEDM - Στελέχωση της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης με 10 επιπλέον έλληνες αξιωματικούς

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 17:14
A- A A+

Το όραμα της Ελλάδος για ειρηνικά Βαλκάνια, με τις χώρες της περιοχής ενταγμένες στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, παρουσίασε ο υφυπουργός Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος κατά την ομιλία του στη σύνοδο των χωρών - μελών της SEDM (South Eastern Defence Ministerial), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον.

Αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελλάδας στη SEDM και τις επιχειρήσεις ειρήνης, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως η χώρα μας θα συμβάλει, πέρα των 18 που έχει ήδη διαθέσει, με 10 ακόμη επιτελείς αξιωματικούς στην στελέχωση της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (SEEBRIG), η οποία όπως αποφάσισε η Σύνοδος, θα αναπτύξει εντός του 2006 το επιτελείο της στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μιχαλολιάκος καλωσόρισε επίσης την εισδοχή της Ουκρανίας στην SEDM.

Στις εργασίες της Συνόδου εθίγησαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών της SEDM, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της λήψης νομοθετικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας τα οποία θα είναι κοινά σε όλα τα μέλη της SEDM.

Επίσης έγινε αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των μελών της SEDM στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της έρευνας, ενώ στη διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται η συνεργασία στον τομέα της Τηλεϊατρικής μεταξύ των στρατιωτικών νοσοκομείων των χωρών αυτών. Σύντομα μάλιστα θα υπογραφεί και σχετικό ΜνημόνιοΑμοιβαίας Κατανόησης.(MOU).

Εξάλλου παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση στο Κοσυφοπέδιο από πλευράς δημογραφικής , οικονομικής και κοινωνικής, καθώς και η τοπική αναδιοργάνωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των συνομιλιών για το τελικό status της περιοχής.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, προτείνεται στους υπουργούς-μέλη της SEDM να εξετάσουν δυνατότητες συνεισφοράς των χωρών τους και σε άλλες επιχειρήσεις ειρήνης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, σήμερα οι συμμετέχοντες υπουργοί και υφυπουργοί της SEDM ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βάσης του Norfolk.

Ο κ. Μιχαλολιάκος είχε επίσης διμερείς συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ν. Radovanovic, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον έλληνα υφυπουργό για τη συνδρομή της χώρας μας στο σύνολο των αναγκών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την ανασυγκρότησή της, ζήτησε να αναβαθμίσει η Ελλάδα περαιτέρω την στελέχωση της διπλωματικής αποστολής της στο Σεράγεβο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή