ΥΠΕΣΔΔΑ: Εγκύκλιος για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Εκγύκλιος και για την περιστολή των δαπανών στις νομαρχιακές-δημοτικές εκλογές
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 17:21
UPD:17:24
A- A A+

Εγκύκλιο η οποία αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα και την έγκαιρη ενημέρωσή τους ενόψει των Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών του 2006, απέστειλε προς τους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

«Όπως ήδη γνωρίζετε, η ιδιότητα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, αναγνωρίζει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές (και κατά τις ευρωεκλογές) σε κράτος μέλος όπου έχουν την κατοικία τους και του οποίου δεν είναι υπήκοοι. Επίσης, η αρχή της ισότητας απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτών της Ένωσης, με σκοπό την επί ίσοις όροις ελεύθερη και ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές ρυθμίζονται από την Οδηγία 94/80/ΕΚ του Συμβουλίου, όπως αυτή ειδικότερα ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με το Π.Δ. 133/97, το οποίο τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στη συνέχεια με τα Π.Δ.164/94, 320/99 και 130/2002.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες των 10 νέων κρατών μελών της Ε.Ε, ήτοι της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, θα συμμετάσχουν στις προσεχείς τοπικές εκλογές, ασκώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με τις ίδιες προϋποθέσεις και κατά την ίδια διαδικασία, που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κοινοτικούς εκλογείς της Ε.Ε.

Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι κοινοτικοί πολίτες οφείλουν να προσέλθουν στο δήμο ή κοινότητα του τόπου διαμονής τους προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση - δήλωση εγγραφής.

Για τα ανωτέρω εκτεθέντα, ενημερωθήκατε σχετικά με το αριθ. 44235/9.10.2003 έγγραφο μας, αντίγραφο του οποίου, καθώς και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ της ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ σας αποστέλλουμε συνημμένα.

Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων, εφιστούμε την προσοχή των υπαλλήλων, προκειμένου να καταγραφούν με ακρίβεια τα στοιχεία των εκλογέων αυτών (ειδικά όπου απαιτούνται λατινικοί χαρακτήρες), όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα έγγραφα που προσκομίζουν. Στην περίπτωση που κάποια από τα πεδία της αίτησης δεν είναι δυνατόν να συμπληρωθούν επειδή δεν γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος τα σχετικά στοιχεία, αυτά θα παραμένουν κενά.

Σημειώνεται ότι προκειμένου οι κοινοτικοί εκλογείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006, θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση-δήλωση για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι 30 Ιουνίου 2006.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Περαιτέρω σας ενημερώνουμε ότι παράλληλα με τις δράσεις του Υπουργείου μας, θα πρέπει να καταβληθεί και εκ μέρους σας κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι κοινοτικοί πολίτες της περιφέρειας σας για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ήδη με τα μέτρα που έλαβε η Υπηρεσία μας, διπλασιάστηκαν μεταξύ 1998 και 2002 οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες ενέργειες που θα συνέβαλλαν κατά το δέον στην ευρύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση των εκλογέων αυτών, ήτοι:

· Χρήση προσωπικής επιστολής στην περίπτωση που είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας των κοινοτικών πολιτών που διαμένουν στην περιφέρεια του Ο.Τ.Α.

· Ανακοινώσεις στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα

· Δελτία τύπου-ανακοινώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε

· Κάθε άλλο πρόσφορο μέσο

Με βάση τα ανωτέρω, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα ανάληψης νέων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της έγκαιρης και ολοκληρωμένης πληροφόρησης των ευρωπαίων πολιτών - εκλογέων που διαμένουν στην περιφέρεια κάθε δήμου και κοινότητας της χώρας, προκειμένου να ανταποκριθούμε επιτυχώς στο πνεύμα της Οδηγίας 94/80/ΕΚ και στις σχετικές επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την όσο το δυνατόν πληρέστερη οργάνωση των Δημοτικών - Κοινοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και την περιστολή των σχετικών δαπανών, που αφορούν τις κάλπες και τα παραβάν. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

«Ενόψει των Νομαρχιακών, Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2006 σας ζητήσαμε με το 40228/5.8.2005 έγγραφό μας, να μας γνωρίσετε την επάρκεια σε κάλπες και παραβάν για τον εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς σας.

Με το ίδιο έγγραφό μας επισημάνθηκε ότι δεν δικαιολογείται έλλειψη σε κάλπες και παραβάν, δεδομένου ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες είχαν εφοδιαστεί με τα υλικά αυτά, σε επαρκή αριθμό, τόσο κατά τις διπλές Δημοτικές - Κοινοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2002, όσο και κατά τις Βουλευτικές εκλογές και Ευρωεκλογές του 2004, με συμπληρωματικά αιτήματά τους.

Από τα απαντητικά έγγραφά σας διαπιστώθηκαν, αδικαιολόγητα, μεγάλες ελλείψεις σε κάλπες και παραβάν.

Ύστερα από τα ανωτέρω παρακαλούμε:

α) Να επανεξετάσετε με τους ΟΤΑ της Περιφέρειάς σας, ύστερα από καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων τους, τα αιτήματά τους για κάλπες και παραβάν με στόχο τη μείωσή τους σε ρεαλιστικούς αριθμούς.

β) Να μας αποστείλετε μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2005 το αργότερο πίνακα κατά Δήμο και Κοινότητα με τις απολύτως αναγκαίες αιτούμενες ποσότητες στα ανωτέρω υλικά, και να αιτιολογείτε τους λόγους που δικαιολογούν τις ελλείψεις τους.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή