Κόσοβο - Συνάντηση της τρόικας με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 17:41
UPD:17:46
A- A A+

Τη θέση του Βελιγραδίου για ένα καθεστώς που, όπως είπε, θα παρέχει «κάτι περισσότερο από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία» στο Κόσοβο, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Νράσκοβιτς, μετά την συνάνηση που είχε νωρίτερα σήμερα με την άτυπη τρόικα των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεγασίας, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές της στην περιοχή.

Ο κ. Νράσκοβιτς απέρριψε την ιδέα αλλαγής των συνόρων της χώρας του με την Αλβανία ή την πΓΔΜ και ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπάϊκή Ένωση να ενθαρρύνουν την ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου προκειμένου να καταστεί εφικτός ο συμβιβασμός.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινοτητα για τον εκδημοκρατισμό του Κοσόβου, πρέπει απαραίτητα να ολοκληρωθεί και επισημαίνοντας ότι «από την ταχύτητα εκπλήρωσης των κριτηρίων θα εξαρτηθεί και η διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου τάχθηκε ακόμη υπερ της άμεσης έναρξης των διαμεσολαβητικών επαφών του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος, όπως είπε, «πρέπει να ασχοληθεί με τα σημαντικά προβλήματα, όπως η αποκέντρωση, η αυτοδιοίκηση και η προστασία των ορθόδοξων μοναστηριών». Εάν αυτά τα θέματα διευθετηθούν, συνέχισε ο Ντράσκοβιτς, «οι Σέρβοι θα αλλάξουν στάση έναντι του Κοσόβου και θα μπορέσουν να σεβαστούν τη λύση που θα προκύψει».

Εκ μέρους της τρόικας της Διαβαλκανικής Συνεγασίας, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή είναι αυτός της Ευρώπης και τόνισε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει και μπορούν να έχουν συμμετοχή στις διαδικασίες, αφού ,όπως τόνισε για ακόμη μία φορά, «είναι εκείνες που θα υποστούν πρώτες τις συνέπειες της όποιας απόφασης».

Αργότερα, απόψε, ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή