Μηνύματα ενότητας Αναστασιάδη - Ακιντζί από την Αμμόχωστο

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 07:34
UPD:10:49
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μηνύματα ενότητας έστειλαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από παρακολούθηση παράστασης στον Πύργο του Οθέλλου στην Αμμόχωστο. 

«Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μόνο ενωμένοι έχουμε μέλλον», είπε από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτό που προσπαθούν με τον κ. Ακιντζί, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο, «είναι επανένωση του νησιού, πάντα στη βάση των συμφωνημένων αρχών ότι θα είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των τεσσάρων ελευθεριών, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα, όπως τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Είναι και οι δύο, πρόσθεσε, δεσμευμένοι να εργαστούν ακούραστα για να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που θα δώσει το δικαίωμα στον κάθε Κύπριο να αισθάνεται ελεύθερος. Τέλος, ευχήθηκε τα καλύτερα σε όλους τους Κυπρίους και έκανε έκκληση για ενότητα.

«Η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, είτε είναι Λεμεσός, είτε Αμμόχωστος δεν κάνει καμία διαφορά» τόνισε από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση, όπου κάθε σημείο του νησιού θα ανήκει σε όλους μας. Αυτό σημαίνει μια λύση που θα βασίζεται στις ομοσπονδιακές αρχές.Εργαζόμαστε γι' αυτό, εργαζόμαστε πολύ σκληρά και φυσικά χρειαζόμαστε τη στήριξη των κοινοτήτων μας» επεσήμανε.

Όπως είπε, «αν ενωθεί (το νησί) έχουμε μέλλον, αλλά αν συνεχίσει η σημερινή κατάσταση και μείνουμε διαιρεμένοι δεν βλέπω κανένα μέλλον». «Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια λύση και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο», κατέληξε. 

Ο Πύργος του Οθέλλου, όπου παρουσιάστηκε το έργο «Κάτω από το φως του φεγγαριού» της ομάδας Κυπρογένεια, ήταν κατάμεστος από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, ξένους επισήμους και μη. 

Παρόντες ήταν επίσης ο ειδικός σύμβουλος τουγ.γ. του ΟΗΕ για την Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. στην Κύπρο Λίζα Μπάτεχναϊμ και οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή