Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Πιθανές συνομιλίες Συρίας - Ισραήλ
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 07:02
A- A A+

ETOIMH, να αρχίσει και πάλι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ είναι η Συρία, σε μία προσπάθεια να αποφύγει κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, γράφει το πρωτοσέλιδο της Guardian.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη Συρία για την πιθανή εμπλοκή της στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, η Συρία δέχεται πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία για να αρχίσει και πάλι διμερείς συνομιλίες με το Ισραήλ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2000.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, μυστικές διαβουλεύσεις στη Μέκκα είχαν σκοπό να αναβιώσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του βασιλιά Αμπντάλα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή - σχέδιο που είχε καταρρεύσει το 2002.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του βασιλιά Αμπντάλα, υπενθυμίζει το άρθρο, πρότεινε την επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από όλες τις αραβικές χώρες, ζητώντας ως αντάλλαγμα την επιστροφή των κατεχόμενων από το Ισραήλ αραβικών εδαφών.

Η Times, αναφέρεται στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να πάψει να προσφέρει αποζημιώσεις στα χιλιάδες θύματα ληστείας στη χώρα, αλλά αντιθέτως να τους δίνει τη διεύθυνση του κοντινότερου κλειδαρά, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

Όσοι δεν έχουν σοβαρά τραύματα θα λαμβάνουν κουπόνια για κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση, ενώ μόνο όσοι έχουν σοβαρά τραύματα θα λαμβάνουν αποζημιώσεις.

Καταδίκες Βρετανών για το Ιράκ

Η Independent υπογραμμίζει ότι στη Βρετανία του 21ου αιώνα τρεις Βρετανοί πολίτες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για το γεγονός ότι ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Μια γυναίκα καταδικάστηκε γιατί διάβασε τα ονόματα των 97 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ σε μία διαδήλωση, χωρίς να λάβει σχετική άδεια. Ένας συνταξιούχος καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να καταβάλει τους φόρους του στην εφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ. Επίσης, ένας γιατρός της πολεμικής αεροπορίας καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Ιράκ, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στην πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα στον νέο ηγέτη των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το δημοσίευμα αναφέρει τις χαρακτηριστικές φράσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε στον Τόνι Μπλερ: «Θέλω να μιλήσω για το μέλλον. Εσύ κάποτε ήσουν το μέλλον, αλλά όχι πια».

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή