Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Η CIA και τα βασανιστήρια κρατουμένων
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 07:03
A- A A+

ΜΕΓΑΛΟ, ενδιαφέρον συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες για τις καταγγελίες περί μυστικών φυλακών της CIA και τον απόηχο της περιοδείας της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη.

Η γερμανική Die Welt, εκφράζει τις αμφιβολίες της για το σεβασμό των Ηνωμένων Πολιτειών στα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι και πολύ εφησυχαστικό το γεγονός ότι η υπερδύναμη της Δύσης καλείται να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν βασανίζει τους κρατουμένους της».

«Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε κάτι τέτοιο όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντικ Τσένι, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των βασανιστηρίων στις μυστικές αμερικανικές φυλακές», λέει το δημοσίευμα.

Η Die Tageszeitung, σχολιάζει ότι η κ. Ράις μπορεί να είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν την πολιτική των βασανιστηρίων, αλλά δεν διευκρίνισε εάν άλλες χώρες το κάνουν «για το καλό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας ανησυχεί ότι μπορεί πολλοί κρατούμενοι να μεταφέρονται σε χώρες όπου πραγματοποιούνται βασανιστήρια και στις οποίες η Ουάσινγκτον έχει ελευθερία δράσης.

Η Sueddeutsche Zeitung, θεωρεί ότι αν ερμηνεύσει κανείς τα σχόλια της κ. Ράις ενδέχεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί τώρα να μην επιτρέπονται τα βασανιστήρια κρατουμένων σε ξένες χώρες, αλλά μάλλον επιτρέπονταν μέχρι πρόσφατα. Ταυτόχρονα, η εφημερίδα τονίζει ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αρχίζει να καταρρέει.

Η ισπανική El Pais θεωρεί πολύ επιδέξιους τους χειρισμούς της νέας καγκελάριου της Γερμανίας, ¶νγκελα Μέρκελ, στο θέμα του σκανδάλου της CIA. Το δημοσίευμα τονίζει ότι εάν και ήταν η πρώτη κρίση της κυβέρνησης της κ. Μέρκελ, η ίδια δεν δίστασε να θέσει το θέμα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Από την άλλη πλευρά, η ρουμανική εφημερίδα Evenimentul Zilei εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτρέπει τη δημιουργία τεσσάρων αμερικανικών βάσεων με μόνιμη αμερικανική παρουσία στη χώρα. Το δημοσίευμα θεωρεί ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ενισχύσει το προφίλ της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή