Αντιπαράθεση ΗΠΑ με Ηνωμένα Εθνη

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 07:47
A- A A+

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη επέπληξε την αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ ¶ρμπορ, όταν αυτή άσκησε κριτική εναντίον της Ουάσινγκτον, σχετικά με τις καταγγελίες για πιθανά βασανιστήρια κρατουμένων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Λουίζ ¶ρμπορ ζήτησε να της επιτραπεί πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους.

Η κ. ¶ρμπορ είπε ότι οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές όπου ανακρίνονται ύποπτοι τρομοκρατίας αμαυρώνουν το κύρος της Ουάσινγκτον και ζήτησε να της επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους χώρους.

«Αυτή η πρακτική να μεταφέρονται ύποπτοι τρομοκρατίας σε χώρες όπου μπορεί να πραγματοποιούνται βασανιστήρια απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Λουίζ ¶ρμπορ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, επέπληξε τη Λουίζ ¶ρμπορ, λέγοντας ότι δεν είναι αρμόζον για έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών να προβαίνει σε τέτοιου είδους σχόλια βασιζόμενη μόνο σε δημοσιεύματα εφημερίδων.

«Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για έναν εργαζόμενο διεθνούς οργανισμού να προσπαθεί να μαντέψει τι είδους πρακτικές χρησιμοποιούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έχοντας ως στοιχεία μόνο δημοσιεύματα εφημερίδων», ακούσαμε να λέει ο Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Μπόλτον είπε μάλιστα ότι η Κοντολίζα Ράις έχει ήδη καλύψει το θέμα αυτό. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι οι Αμερικανοί ανακριτές σέβονται το διεθνές δίκαιο και την απαγόρευση βασανιστηρίων είτε βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στο εξωτερικό.

Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των βασανιστηρίων, Μάνφρεντ Νόβακ, σε συνέντευξή του στο BBC χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σημαντικές και ζήτησε να διερευνηθούν.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή