Πολύβουο πλήθος αναζητεί μια χώρα

«Θέλω μια χώρα», στην Πειραιώς 260, στις 30 και 31 Ιουλίου
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 07:10
A- A A+

Με αφετηρία ένα σύγχρονο θεατρικό κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη που κινείται πέρα από τις συνηθισμένες δραματουργικές φόρμες, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθετεί την παράσταση «Θέλω μια χώρα», η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, στις 30 και 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Μοναδικός πρωταγωνιστής της παράστασης αναδεικνύεται το πλήθος. Το πλήθος της νέας γενιάς Ελλήνων. Μια σκηνική πολυφωνία, που, με φόντο την εποχή της κρίσης, εκφράζει, άλλοτε, τον φόβο και την αγωνία και, άλλοτε, την ελπίδα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Κοινός άξονας το επιτακτικό αίτημα: «Θέλω μια χώρα». Μέσα σε αυτήν την πολύβουη σκηνική σύνθεση, ξεχωριστή θέση έχει ο ρόλος - αντιφώνηση της Ρένης Πιττακή. «Η χώρα πέθανε. Να πάει στον αγύριστο. Μας έβγαλε τα συκώτια. Θεός σχωρέστη. Πάει, πέθανε. Ζήτω η νέα χώρα! Ζήτω».

«Είναι, άραγε, σε θέση να τη διεκδικήσει;»

«Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς, από σκηνής, για μια κατάσταση που βιώνει, τη στιγμή ακριβώς που τη βιώνει» σημειώνει η Μαριάννα Κάλμπαρη. «Πόσο μάλλον, όταν η κατάσταση αυτή είναι τόσο κρίσιμη και τόσο ρευστή: τα πάντα γύρω μας δοκιμάζονται, καταρρέουν, μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα. Όμως, αν κάποιος δικαιούται να πάρει τον λόγο αυτήν τη στιγμή, είναι η νέα γενιά, η γενιά που “είναι” το μέλλον της χώρας.

Το Θέατρο Τέχνης φέρνει στη σκηνή του Φεστιβάλ το πλήθος των νέων: ένα πλήθος που, με ορμή αλλά και απάθεια, με απελπισία αλλά και χιούμορ, με αφέλεια αλλά και κυνισμό, αναζητεί μια διέξοδο στην κατάσταση που βιώνει ως αδιέξοδο... Αναζητεί απεγνωσμένα μια χώρα... Είναι, άραγε, σε θέση να τη διεκδικήσει;».

«Μήπως η χώρα που έχουμε δεν είναι η κατάλληλη;»

Με τη σειρά του, ο συγγραφέας του έργου, Ανδρέας Φλουράκης, εξηγεί: «Το “Θέλω μια χώρα” είναι ένα έργο, που ξεκίνησε από την κριτική της χώρας που έχουμε και τον οραματισμό της χώρας που θέλουμε. Κάθε σύγχρονη χώρα δεν είναι ούτε ομοιογενής, ούτε ομόφωνη. Με βάση αυτό το δεδομένο, γράφτηκε το έργο. Πολυφωνία δεν σημαίνει και έλλειψη ιδεολογίας, αν και το “Θέλω μια χώρα” διατηρεί μια έλξη - άπωση προς κάθε τελεσίδικη ή τυχοδιωκτική εξαγγελία.

Το έργο βασίζεται σε μια συνθήκη αβεβαιότητας, πρόκλησης και ανεδαφικότητας: μήπως η χώρα που έχουμε δεν είναι η κατάλληλη, για να ζήσουμε, και πρέπει να βρούμε μια καινούργια; Πάνω σε αυτήν τη συνθήκη, διαπλέκονται οι φωνές όσων καλούνται να διαμορφώσουν πλαίσια ζωής σε ένα έδαφος μεγάλων ασταθειών.

Είναι δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος ενός λαού να αναζητεί επαναπροσδιορισμό του ίδιου του τού τόπου; Γιατί και πώς γίνεται αυτό; Πώς διαμορφώνεται, στις μέρες μας, ένας τόπος, που μπορεί να γίνει αποδεκτός ως χώρα; Μήπως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης χωρών και, συνεπώς, μια νέα χώρα δεν μπορεί παρά να ανήκει σε ένα συλλογικό φαντασιακό;».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης, σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός, χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη, οργάνωση παραγωγής: Γεράσιμος Σκαφίδας, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Πρωταγωνιστούν: η Ρένη Πιττακή και οι απόφοιτοι και μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: απόφοιτοι: Νίκος Βαρέλλας, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Βασίλης Ζήσης, Τάσος Κορκός, Γιώργος Κοσκορέλλος, Ειρήνη Κότσιφα, Ανέστης Κόττας, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Λεκάκης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νόρα Πάντου, Γιώργος Σαββίδης, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Γ’ έτος: Αδριανός Γκάτσος, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Πάνος Κούγιας, Ιωάννα Κόχειλα, Γιώργος Κρομμύδας, Δανάη Λουκάκη, Μαριλένα Μόσχου, Γιάννης Μπλέτας, Ιάσονας Νικητέας, Φρύνη Ονισηφόρου, Νότης Συκινιώτης, Δώρα Χουρσανίδου, Β’ έτος: Ερατώ Αγγουράκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Σόνια Καλαïτζίδου, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Βασιλική Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Κωνσταντίνα Σμυρνιώτη, Αναστασία Φλεμοτόμου, Ευθύμης Χαλκίδης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου, συμμετέχουν οι μικροί: Νιόβη και Ντίνος. Επίσης, συμμετέχουν άνθρωποι από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας, που βρέθηκαν ή επέλεξαν να ζουν και να εργάζονται στην Ελλάδα. Άνθρωποι που καλούνται να καταθέσουν την προσωπική εμπειρία τους σε σχέση με τη χώρα. Ανάμεσά τους, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Olivier Descotes.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Κτήριο Δ): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς