Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 12:58
UPD:12:58
Shutterstock

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το κάπνισμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ψύχωσης, και να μην απορριφθεί απλώς ως συνέπεια της νόσου. 

A- A A+

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία έγινε από τους επιστήμονες του King’s College London και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Lancet Psychiatry», το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία μελετών σε 290.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πάσχουν από ψύχωση είναι καπνιστές και σε συνδυασμό με άλλες γενετικές και περιβαλλοντικές επιρροές τους προκλήθηκε ψυχωσική νόσος.

Ανέλυσαν επίσης τα δεδομένα 61 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 15.000 καπνιστές και 273.000 μη καπνιστές και διαπίστωσαν ότι το 57% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έναντι κάποιας ψύχωσης ήταν καπνιστές. Διαπίστωσαν δε, ότι τα άτομα που καπνίζουν συστηματικά εμφάνισαν κάποια ψύχωση περίπου ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι οι μη καπνιστές.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το κάπνισμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ψύχωσης, και να μην απορριφθεί απλώς ως συνέπεια της νόσου. Προφανώς όπως λένε, η νικοτίνη παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στην ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόμοιες διαπιστώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες μελέτες ωστόσο, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι πάσχοντες με το κάπνισμα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το άγχος και το στρες.
Η τελευταία αυτή έρευνα συνδέει άμεσα για πρώτη φορά το κάπνισμα ως αιτία κάποιας ψυχικής διαταραχής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή