Αύριο τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διάβασης Ελλάδας - Βουλγαρίας

Στην Εξοχή Δράμας
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 12:36
A- A A+

Aύριο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διάβασης μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην περιοχή Εξοχή (Δράμας), καθώς και η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, του υπουργού Μεταφορών, Μ. Λιάπη, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Τσαρτσιώνη και του υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Από βουλγαρικής πλευράς θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Παρβάνοφ, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων κ. Γκαγκόζοφ και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. N. Κιουτσούκοφ.

Η νέα συνοριακή διάβαση μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας μέσω της Σήραγγας «Ελληνο-Βουλγαρικής Φιλίας» αποτελεί πρότυπο συνοριακής διάβασης για την Ελλάδα αφού είναι και η μοναδική σήραγγα που συνδέει την χώρα μας με γειτονική χώρα. Η σήραγγα έχει μήκος 448μ, από τα οποία 300μ βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό.

Κατασκευάστηκε με διεθνή πρότυπα και φιλικότητα προς το περιβάλλον, είναι διπλής κατεύθυνσης, διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις, σύγχρονα συστήματα επιτήρησης, έλεγχου και ενημέρωσης και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ε.Ε. (ΙΝΤΕRREG).

Παράλληλα με τη συνοριακή σήραγγα κατασκευάστηκαν και 800μ οδικής σύνδεσης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ανεμπόδιστη λειτουργία της διάβασης. Το έργο αυτό περιλαμβάνει, ακόμα, κτίριο με αυτόνομο κέντρο ελέγχου ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με τις βουλγαρικές αρχές, το οποίο διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της διάβασης. Επίσης, κατασκευάσθηκε νέο κτίριο μεθοριακού σταθμού που θα στεγάσει τις υπηρεσίες των τελωνείων, της αστυνομίας και του φυτο-υγειονομικού ελέγχου, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (νοσοκομειακή υποστήριξη, πυροσβεστικά οχήματα κ.α.).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή