Βουλή - Αντιπαράθεση για το ν/σ των ΔΕΚΟ

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων το άρθρο 14 για τις συλλογικές συμβάσεις
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 14:02
A- A A+

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι ΔΕΚΟ πιο ανταγωνιστικές, πιο ευέλικτες, να αναπτυχθούν και όχι να συρρικνωθούν. Επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στον τρόπο λειτουργία τους. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει τη χώρα να πάει πιο γρήγορα προς τα εμπρός».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Από την πλευρά τους όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο, επανέλαβαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ τα πυρά τους συγκέντρωσε και πάλι η διάταξη που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού: «Ποτέ δεν έπεσαν τόσες καπνογόνες βόμβες για να μην δούμε τη γύμνια της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αυτό είναι οπισθοδρόμηση και όχι βήμα προς τα εμπρός. Τα ακούσατε και από αυτούς που δεν τα περιμένατε. Καταργείτε το ΑΣΕΠ στους διορισμούς των ΔΕΚΟ για να οδηγήσετε σε κομματική επέλαση. Η μόνη μεταρρύθμιση που κάνατε ήταν να συνταξιοδοτήσετε τους 40αρηδες του ΟΤΕ. Αποσύρετε το νομοσχέδιο και φέρτε το να το συζητήσουμε τον Ιανουάριο με ψυχραιμία», τόνισε.

«Λουλουδόπολεμος με γαρδένιες δεν γίνεται όταν έχεις απέναντι σου τη διαφθορά και την διαπλοκή. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με οποιοδήποτε κόστος να συγκρουστεί με όποιο παρασιτικό απομυζά το ελληνικό δημόσιο και σε αυτή τη μάχη να το ξέρετε κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ θα υπάρχουν θύματα», είχε τονίσει νωρίτερα ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

«Δύο είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Γρήγορη ιδιωτικοποίηση και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η έντονη κριτική που άσκησε κατά του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας ότι οδηγούνται σε πλήρη απορρύθμιση οι εργασιακές σχέσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται το απόγευμα με την ψήφιση του επί των άρθρων, και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον, στο αν ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις, θα προχωρήσει σε αλλαγές επί του επίμαχου άρθρου 14 που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή