Στο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ στάθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «καθοριστική μεταρρύθμιση-τομή» στο Κράτος - μεταρρύθμιση που όπως υπογράμμισε, εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, θέτει τις βάσεις ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δημιουργία ελλειμμάτων και βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών, που παρέχουν οι επιχειρήσεις Δημοσίου στους πολίτες.
Όπως τόνισε, με το ν/σ για τις ΔΕΚΟ ενισχύεται η εποπτεία τους από τους αρμόδιους φορείς, εξορθολογίζονται οι αμοιβές των διοικήσεων, σε όλες όσες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, προωθείται σταδιακά η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους, προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα, για τους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονται εφεξής, ενώ δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σ’ αυτές. Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, διασφαλίζεται η εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και όλων των εγγυήσεών της στο σύνολο των νέων συμβάσεων, ενώ δεν θίγονται οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.
Πρόκειται για μια «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα ούτε καν να το συζητήσει και την προωθούμε με την απαραίτητη και απορρέουσα από τις αρχές μας κοινωνική ευαισθησία. Δεν αιφνιδιάζουμε κανένα, δεν δημιουργούμε νέα δεδομένα για τους ήδη υπηρετούντες και αυτό αποδεικνύει ότι ακολουθούμε πολιτική ήπιας προσαρμογής», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Επιλογή μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι «ο δρόμος των γενναίων πράξεων και των αποδοτικών λύσεων. Ο δρόμος της προόδου. Ο δρόμος των αλλαγών, των τομών και των μεταρρυθμίσεων. Για το συνολικό όφελος. Για τη βελτίωση της καθημερινότητας κάθε πολίτη και όχι μόνο των λίγων».
Σύγκρουση με τη διαφθορά - Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε επισης ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ενώ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.
«Δεν μπορεί να συνεχίζονται στον 21ο αιώνα, οι πρακτικές του παρελθόντος. Δεν μπορεί να σταθεί στη σύγχρονη εποχή η στείρα αντιπολιτευτική αντίδραση», τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορεί να στέκονται εμπόδιο στις αλλαγές που χρειάζεται ο Τόπος, ούτε οι μειοψηφίες των βολεμένων, ούτε οποιαδήποτε οργανωμένα συμφέροντα. Θεσπίζουμε κανόνες διαφάνειας. Κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας. Κανόνες που δεν επιτρέπουν, ούτε εύνοια, ούτε αυθαίρετους αποκλεισμούς. Ενισχύουμε και θωρακίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας. Στηρίζουμε τους θεσμούς που ακολουθούν γενναίες διαδικασίες για την εξυγίανσή τους. Είμαστε σε πλήρη συστράτευση, με ολόκληρη την κοινωνία. Ακολουθούμε τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Διαμορφώνουμε τις νέες εξελίξεις. Δίνουμε αγώνα σ’ όλα τα μέτωπα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Με αμείωτη ένταση. Αδιαπραγμάτευτα και ασυμβίβαστα».
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, «για αυτούς που κυβερνούσαν για 20 χρόνια, γι’ αυτούς που συμβιβάστηκαν με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, για αυτούς που όψιμα παριστάνουν τους τιμητές, η διαφάνεια δεν είναι παρά μόνο ένα κενό περιεχομένου σύνθημα. Γι’ αυτούς δεν είναι παρά μόνο μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία νομίζουν πως μπορούν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους».«Αυτοί που σήμερα επικαλούνται προσχηματικά το δημόσιο συμφέρον -τόνισε- είναι οι ίδιοι που πριν από λίγα χρόνια άνοιγαν παράθυρα στους νόμους για να μη δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη, όσοι παρέβαιναν τον όρκο τους και έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον. Είναι εκείνοι που ταύτισαν τη διαχείρισή τους με την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και στους εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων που εκλήθησαν για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ο Κώστας Καραμανλής υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι οποίες όπως είπε θα συνεχιστούν παρά τις αντιδράσεις.
Γιώργος Αλογοσκούφης
Από την πλευρά του, στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε πως με τους προϋπολογισμούς του 2007 και του 2008 υλοποιούνται στο σύνολό τους οι δεσμεύσεις για το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Όπως είπε, από το 2007 αρχίζει διαδικασία μείωσης των φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς και συνταξιούχους, με στόχο το αφορολόγητο να φτάσει στα 12.000 ευρώ και η μείωση των συντελεστών από το 40% στο 35% και από το 30% στο 25%.
Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτεταμένα «στις μεγάλες αντιξοότητες που κληρονόμησε απο το παρελθόν η κυβέρνηση» και επεσήμανε ότι υπήρχαν μεγάλα κρυφά ελλείμματα και χρέη που κανείς δεν γνώριζε το ακριβές ύψος τους.
Υπεραμυνόμενος της πολιτικής ήπιας προσαρμογής της κυβέρνησης, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε πως η ελληνική οικονομία το 2005 πέτυχε αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ παράλληλα μειώθηκε η ανεργία περισσότερο απο μισή ποσοστιαία μονάδα -κάτι το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές στη πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το 2006 είναι ένα ακόμη κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία και έδωσε τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που είναι:
- η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω απο το 3% του ΑΕΠ,
- η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
- η αύξηση της απασχόλησης, με στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αναφέρθηκε, δε, στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους, η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε διαχρονικό, διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο -όπως παρατήρησε- στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρά μέτρα, αλλά με μπαλώματα και ημίμετρα.
Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι ήδη σημειώνονται μεγάλες επιτυχίες απο την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, την επαναφορά της υποχρεωτικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και με τις κυρώσεις για τους μη συνεπείς φορολογούμενους.
Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε τέλος, ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα της τετραετίας και οι οποίες αποβλέπουν όχι μόνο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά σε μία μακρόπνοη αναπτυξιακή διαδικασία.
Προηγουμένως οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ άσκησαν δριμεία κριτική κατά του προϋπολογισμού. Όπως ανέφεραν οι κκ Πολυζωγόπουλος και Παπασπύρος, ο προϋπολογισμός φέρνει περισσότερους φόρους και επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Απαντώντας στους συνδικαλιστές ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας και ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει έμπρακτα να τις στηρίζουν, ξεπερνώντας τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα και να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο χωρίς να αναζητούν προσχήματα.