Διαψεύδει η αμερικανική κυβέρνηση τα περί απελευθέρωσης του Ισραηλινού κατασκόπου Πόλαρντ

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 10:01
UPD:12:45
Reuters/HANDOUT

Ο Τζόναθαν Πόλαρντ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Διαψεύδει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος πρόωρα ο Τζόναθαν Πόλαρντ, ο άλλοτε αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πόλαρντ πρέπει να εκτίσει ολόκληρη την ποινή—30 χρόνια κάθειρξη—η οποία του είχε επιβληθεί.

Σημείωσε ότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το Νοέμβριο ίσως αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη διαδικασία και την όποια έκβασή της.

Εξάλλου, κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε την εκτίμηση της εφημερίδας ότι η απελευθέρωση του Πόλαρντ συνδέεται με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ μετά τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτάχθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Ο Νετανιάχου ασκεί προσωπικά πιέσεις επί χρόνια στις ΗΠΑ για να αποφυλακίσουν τον Πόλαρντ, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μπάτνερ, στη Βόρεια Καρολίνα, και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας—πάσχει από διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποφυλάκισης του Πόλαρντ την άνοιξη του 2014, για να ενθαρρύνει το Ισραήλ και να σημειωθεί πρόοδος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά η ιδέα ξεσήκωσε κατακραυγή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή