Ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου ο Αντε Γκοτόβινα

Την είδηση της σύλληψής του χαιρέτισαν Ε.Ε. - ΝΑΤΟ
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 17:25
A- A A+

Ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Νωρίτερα η εισαγγελέσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε ανακοίνωσε τη σύλληψή του, χθες Τετάρτη στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Σύμφωνα με την ίδια δικαστική πηγή, η ακροαματική συνεδρίαση για την έκδοση του Γκοτόβινα θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ καλωσόρισαν την είδηση της σύλληψης του κροάτη καταζητούμενου και τόνισαν πως τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι συλλήψεις του πρώην επικεφαλής των Σέρβων της Βοσνίας την εποχή του πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και του στρατιωτικού διοικητή τους Ράτκο Μλάντιτς.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η σύλληψη του Γκοτοβίνα είναι «μία καλή είδηση για τον κόσμο, και πιστεύω και για την Κροατία, επειδή έρχονται ενώπιον της Δικαιοσύνης άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί, αλλά κατηγορούνται για πολύ σοβαρά εγκλήματα». «Ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς θα έπρεπε να βρίσκονται στη Χάγη και όχι να είναι ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της Ε.Ε. δήλωσε πως η σύλληψη του Γκοτοβίνα αίρει «ένα σημαντικό εμπόδιο» για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή