Βελτίωση σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας

Και των διασυνοριακών διελεύσεων
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 17:59
A- A A+

Την προώθηση και προβολή του τρένου υψηλών ανέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σόφιας, με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης, καθώς και την πρωτοβουλία που προωθεί η ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ανέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της ΝΑ Ευρώπης, συζήτησαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Μεταφορών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Μιχάλης Λιάπης και Petar Mutafchiev.

Σε κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί συμφώνησαν: α) στην αναβάθμιση της υποδομής των μεταφορών κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού ¶ξονα IV και ειδικότερα την βελτίωση του σιδηροδρομικού ¶ξονα ΙV (Θεσσαλονίκη - Σόφια -Vidin Kalafat) έως το 2011, β) στη δημιουργία αυτοκινητοδρόμου έως το 2013, γ)στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το παραδουνάβιο λιμάνι στη βουλγαρική πόλη Λομ έως το 2013.

Συμφωνήθηκε επίσης η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη βελτίωση των διασυνοριακών διελεύσεων μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, με την υπογραφή και του σχετικού Πρωτοκόλλου που προωθείται στο πλαίσιο του ¶ξονα Χ, καθώς και η προώθηση της απελευθέρωσης των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Λιάπης, τον επόμενο μήνα στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα θα τοποθετηθούν περισσότεροι υπάλληλοι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, συζήτησε με τον βούλγαρο ομόλογό του την αύξηση της συχνότητας των αεροπορικών δρομολογίων, αλλά και τη δρομολόγηση νυχτερινής κλινάμαξας,\ που θα συνδέει την Αθήνα με τη Σόφια.

Σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία για τις μεταφορικές διελεύσεις στις χώρες της Ν.Α Ευρώπης ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι σε περίπου δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα σύνοδος των υπουργών Μεταφορών για να συζητήσουν το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Mutafchiev τόνισε ότι η συνεργασία της Βουλγαρίας και της Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών θα ενδυναμωθεί περαιτέρω, όχι μόνο με τις νέες συνδέσεις και την πύκνωση των δρομολογίων για τη μεταφορά επιβατών, αλλά και με τη διευκόλυνση μεταφοράς εμπορευμάτων.

«Είναι βεβαιωμένη η πολιτική βούληση και των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη των μεταφορών στην περιοχή μας» επισήμανε ο κ. Mutafchiev.

Αύριο οι δύο υπουργοί θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της νέας συνοριακής διάβασης Δράμα-Εξοχή-Ντέλτσεφ και στην τελετή υπογραφής συμφωνίας για τη διάνοιξη της σήραγγας στην Εξοχή, παρουσία των προέδρων της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια και της Βουλγαρίας Γιόργι Παρβάνοφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή