Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Ο σφαγέας των Σέρβων
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 07:20
A- A A+

Η σύλληψη του Κροάτη στρατηγού Αντε Γκοτοβίνα, που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία και οι προτάσεις της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεσπόζουν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η ισπανική El Pais δημοσιεύει στη πρώτη της σελίδα φωτογραφία του Γκοτοβίνα που συνελήφθηκε στην Τενερίφη καταζητούμενος με τη κατηγορία ότι ηγήθηκε της εκστρατείας για την εθνοκάθαρση των Σέρβων από τη Κροατία. Στο κεντρικό της σχόλιο η El Pais σχολιάζει ότι η σύλληψη του δίνει «σημαντική ώθηση» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που έχει «βαλτώσει» με την δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Δεκαπέντε χρόνια μετά τους πολέμους που οδήγησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι φιλοδοξίες των νέων χωρών που δημιουργήθηκαν βάζουν τους σφαγείς στη θέση που τους αρμόζει», σημειώνει.

Η σύλληψη του Γκοτοβίνα αποτελεί παράλληλα «σοβαρή προειδοποίηση» προς τη Σερβία που κατηγορείται ότι προστατεύει τους φυγόδικους Ράντοβαν Κάραντζιτς και Ράτκο Μλάντιτς καταλήγει το σχόλιο της El Pais.

Η Frankfurter Allegemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι το «κράτος δικαίου υπερίσχυσε το λαϊκισμού». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κροατίας έδωσε προτεραιότητα στην απόδοση δικαιοσύνης παρά στον «λαϊκίστικο πειρασμό να επιδείξει ευαισθησία στα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Κροατών», δείχνει ότι η «χώρα είναι έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε.», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.

Για την Frankfurter Rundschau, η σύλληψη Γκοτοβίνα αποδεικνύει ότι «η πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι σωστή». «Όποια χώρα επιθυμεί να γίνει μέλος θα πρέπει να επιδείξει με αξιόπιστο τρόπο ότι ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες».

Η Delo της Σλοβενίας διαβλέπει μεγάλα προβλήματα για τη κυβέρνησης στο Ζάγκρεμπ. «Ότι είναι καλό για τη Διεθνή Κοινότητα και τη περιοχή δεν είναι αναγκαστικά καλό για τη Κροατία», σημειώνει η σλοβένικη εφημερίδα που εξηγεί ότι ο Γκοτοβίνα θεωρείται ήρωας για πολλούς Κροάτες. «Πολλά θα αποκαλυφθούν στη Χάγη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα Βαλκάνια στα οποία συμμετείχε και η Κροατία που δυσκολεύεται να το παραδεχθεί», σημειώνει η Delo.

Προϋπολογισμός Ε.Ε.

Η αυστριακή Der Standard γράφει ότι η πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι «ανήθικη» καθώς προβλέπει πολύ λιγότερη βοήθεια από το προβλεπόμενο στα νέα κράτη-μέλη της Κοινότητας. «Η βρετανική πρόταση μας δίνει το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι η Βρετανία πάνω από όλα σκέφτεται τον εαυτό της και δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ε.Ε.». «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η περίφημη ρητορική του Τόνι Μπλερ δεν συνάδει με τα έργα του» καταλήγει το σχόλιο της Der Standard.

Η ρουμανική Gandul είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η Αυστρία που αναλαμβάνει την προεδρία από τον προσεχή Ιανουάριο θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια «καλύτερη πρόταση... Όλες οι ελπίδες για τον προϋπολογισμό 2007-2013 εναπόκεινται στην επιδεξιότητα της αυστριακής διπλωματίας», καταλήγει η ρουμανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή