ΗΠΑ: Κρατούμενοι χωρίς διεθνή εποπτεία

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 08:46
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχθηκαν για πρώτη φορά, ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς που κρατούνται στα πλαίσια της εκστρατείας της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Η παραδοχή αυτή αναμένεται να εντείνει τις υποψίες ότι η CIA διατηρούσε μυστικές φυλακές σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού επισκέπτονται κρατούμενους σε 80 χώρες του κόσμου.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς που κρατούνται σε εγκαταστάσεις του Πενταγώνου.

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον η δήλωση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν άλλες μυστικές εγκαταστάσεις την ευθύνη των οποίων έχει η CIA και όχι το Πεντάγωνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο ανώτατος νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Μπέλινγκερ, επανέλαβε ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει πρόσβαση σε όλους όσους κρατούνται στη βάση του Γουνατάναμο στη Κούβα.

Όταν όμως ρωτήθηκε εάν είχε πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους που κρατούνται σε άλλες εγκαταστάσεις, ο κ. Μπέλινγκερ απάντησε αρνητικά. Παρ' όλα αυτά δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας, τα σχόλια του Αμερικανού αξιωματούχου θα εντείνουν τις υποψίες ότι ορισμένοι από τους πλέον γνωστούς υπόπτους κρατούνται σε μυστικές φυλακές και υπόκεινται σε βασανιστήρια παρά τη κατηγορηματική διάψευση της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή