Η Βουλή της Βοσνίας καταδίκασε την επίθεση στον πρωθυπουργό της Σερβίας

Προ ημερών, στη Σρεμπρένιτσα
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 12:18
UPD:12:22
REUTERS/STRINGER

O Αλεξάνταρ Βούτσιτς, περικυκλωμένος από άνδρες της ασφάλειάς του, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος εκτοξεύει πλαστικά μπουκάλια και πέτρες εναντίον του, στη διάρκεια της τελετής μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου.

A- A A+

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης καταδίκασε οξύτατα την επίθεση στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της τελετής μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει βαθιά λύπη για τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε ο πρωθυπουργός της Σερβίας και απευθύνει συγγνώμη στον κ. Βούτσιτς, με την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη δεν θα έχει συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών», αναφέρεται στα συμπεράσματα για τα γεγονότα στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι, τα οποία υιοθετήθηκαν την Τετάρτη από το Σώμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από τα αρμόδια όργανα της Βοσνίας να εντοπίσουν άμεσα τους δράστες της επίθεσης και να αποδώσουν ευθύνες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στις 15 Ιουλίου την επίθεση εναντίον του Σέρβου πρωθυπουργού είχε καταδικάσει και η Βουλή των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας.

Έντεκα μέρες μετά το επεισόδιο στη Σρεμπρένιτσα, την Τετάρτη, επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησαν οι τρεις συμπρόεδροι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αποδεχόμενη πρόσκληση του Σέρβου πρωθυπουργού.

Τόσο τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο εκπρόσωπος των Κροατών, Ντράγκαν Τσόβιτς, ο εκπρόσωπος των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και ο εκπρόσωπος των Σέρβοβόσνιων Μλάντεν Ίβανιτς, όσο και ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισαν ότι συζήτησαν για το μέλλον και όχι το παρελθόν.

«Επιτέλους αποστέλλονται τα μηνύματα που πρέπει να αποστέλλονται, ότι δεν θα καλυτερεύσει η ζωή στην περιοχή χωρίς ασφάλεια και σιγουριά, χωρίς συμφιλίωση, χωρίς ηγέτες που είναι έτοιμοι να τείνουν χείρα φιλίας ώστε να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες και έπειτα από εκατό χρόνια πολέμων και δυστυχίας τελικά να έχουμε εκατό χρόνια ειρήνης», δήλωσε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή