Εγκαίνια της νέας συνοριακής διάβασης Ίλιντεν - Εξοχής

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 12:24
UPD:13:59
A- A A+

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τη διάνοιξη της σήραγγας της νέας συνοριακής διάβασης Ελλάδος - Βουλγαρίας στην Εξοχή Δράμας, παρέστησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο βούλγαρος ομόλογός του, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών για τα εγκαίνια της σήραγγας είχε προγραμματιστεί να γίνει στη μέση της σήραγγας, ενώ προηγουμένως, θα υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία από τους δύο προέδρους, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον βούλγαρο ομόλογό του Λιούμπομιρ Κιουτσούκοφ.

Η νέα δίοδος Ίλιντεν-Εξοχή θα συνδέσει τη Δράμα με τη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την υλοποίηση του έργου, η ιδέα του οποίου -όπως επισήμανε- γεννήθηκε πριν από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών.

«Τότε, στις 22 Δεκεμβρίου του 1995, είχα υπογράψει στη Σόφια με τον ομόλογό μου τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν πρόεδρο του βουλγαρικού κοινοβουλίου κ.Georgi Pirinski τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για τη διάνοιξη τριών νέων συνοριακών διόδων και συνδετικών οδικών αρτηριών. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε μαζί με την βουλγαρική πλευρά την έναρξη λειτουργίας της μίας από τις τρεις διαβάσεις (ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η διάνοιξη των άλλων δύο στις θέσεις Κομοτηνής-Makaza και Ξάνθης-Roudozem). Παράλληλα, αναμένουμε σύντομα και την έναρξη λειτουργίας μιας μικρότερης διάβασης στην περιοχή Κυπρίνου-Ivailovgrad», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλιας.

Όπως τόνισε, με τη διάνοιξη της μεθοριακής διάβασης Ίλιντεν - Εξοχής ενισχύονται οι δυνατότητες για την μεγαλύτερη ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Η διασυνοριακή διάβαση αποτελεί για τις χώρες μας ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την ενδυνάμωση των δεσμών γειτνίασης, φιλίας και συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η σήραγγα κατασκευασθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής (προστασία σπάνιου είδους αρκούδας που ζει στην περιοχή της Ροδόπης). Αποτελείται από νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, στεγάζει όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διασφαλίζει όλα τα απαραίτητα μέσα άμεσης επέμβασης για τον χειρισμό έκτακτων περιστατικών, όπως προβλέπουν διεθνείς προδιαγραφές.

«Με τη νέα αυτή συνοριακή διάβαση όχι μόνο ολοκληρώθηκε μια οδύσσεια δεκαετιών αλλά υλοποιήθηκε ένα όνειρο, μια μεγάλη φιλοδοξία», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. «Η διάβαση αυτή είναι σύμβολο της δυναμικής ανάπτυξης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και δείχνει ότι ανοίγουμε και το βουνό για να διανύσουμε τους δρόμους της φιλίας. Δεν είμαστε μόνο σύμμαχοι, είμαστε και φίλοι», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και πρόσθεσε ότι περιμένει με ικανοποίηση να δει τους έλληνες τουρίστες στη Βουλγαρία να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο το χρόνο και άλλοι τόσοι Βούλγαροι να παραθερίζουν σε ελληνικά θέρετρα.

Στην τελετή υπογραφής μίλησαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ από βουλγαρικής πλευράς ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Ασέν Γκαγκαούζοφ.

Αμέσως μετά την τελετή οι δύο πρόεδροι αναχώρησαν για το συνοριακό σταθμό προκειμένου να εγκαινιάσουν τη σήραγγα «Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή