Παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ στη Βουλή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 11:57
UPD:17:37
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Παρέμβαση στη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, εκφράζοντας τις έντονες αντιρρήσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ο κ. Αλεξανδρής έκανε λόγο για «αναλγησία του νομοσχεδίου».

Ανέφερε ότι επιχειρείται «συντόμευση της συζήτησης της αγωγής χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι υλικοτεχνικές ελλείψεις και ο μικρός αριθμός των δικαστών. Έτσι οι σχετικές διατάξεις θα καταστούν ανεφάρμοστες από την πρώτη ημέρα εφαρμογής τους. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, εντός τριμήνου θα οδηγηθεί σε πλήρη αρρυθμία».

Επεσήμανε ακόμη ότι «επιδιώκεται ο εξοβελισμός της προφορικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δικαστής να λαμβάνει ίδια γνώση και να μετατρέπεται σε απλό διεκπεραιωτή αποφάσεων». Σημείωσε δε ότι στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης εισάγονται «ασφυκτικές προθεσμίες».

Σημειώνεται ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν προβλέπεται ακρόαση φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, όπως και η παρακολούθηση της συνεδρίασης από μη μέλη της Επιτροπής.

Όμως ο προεδρεύων Μιχάλης Κριτσωτάκης αρχικά ενημέρωσε ότι έδωσε άδεια για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων και στη συνέχεια ζήτησε την άδεια των Επιτροπών για να μιλήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Στην προφορικώς αναπτυχθείσα παρέμβαση του ο κ. Αλεξανδρής υπενθύμισε την ανακοίνωση, με την οποία ο πρωθυπουργός είχε καταδικάσει τον Νοέμβριο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο αυτό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγεται τώρα για ψήφιση, χαρακτηρίζοντάς το πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών. Σημείωσε επίσης ο κ. Πρόεδρος της Ολομέλειας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκιμάσθηκε από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και το σύνολο του νομικού  κόσμου της χώρας.

Ο κ. Αλεξανδρής ανέλυσε τα βασικά άρθρα  που πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι Τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη πολιτική δίκη και οι οποίες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό θα αποδειχθούν τελικά ανεφάρμοστες, στον εξοβελισμό της εμμάρτυρης απόδειξης και την θεσμοθέτηση μιας αποδεικτικής διαδικασίας βασισμένης κυρίως σε έγγραφα, η οποία αντιβαίνει τη κοινή λογική και την καθημερινότητα της δικαστικής πρακτικής.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ακόμη ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η αναπροσαρμογή των ποσοστών κατάταξης των πιστωτών, σε περίπτωση πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων προς όφελος των τραπεζών, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.

Κατά τον πρόεδρο της Ολομέλειας, εγείρεται  επίσης ζήτημα  αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων  προκύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, κατανοώντας όπως είπε τις καταστάσεις που βιώνει η χώρα, κάλεσε τη Βουλή να  αναζητήσει τις αναγκαίες ισορροπίες στις κρίσιμες για τη κοινωνία διατάξεις του επίμαχου σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και να υιοθετήσει τις λύσεις που υπάρχουν κι έχουν ήδη προταθεί για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών

newsroom naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή