Μέτρα και πάταξη της διαφθοράς στην ατζέντα του Μαξίμου

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 10:25
UPD:10:33
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τα δύσκολα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή - πιθανότατα μέχρι τις 6 Αυγούστου - και οι δράσεις με επικοινωνιακό πρόσημο για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι ψηλά στην θερινή ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Για το μεν πρώτο το Μαξίμου μελετά το ενδεχόμενο τα ακανθώδη μέτρα για ασφαλιστικό και αγρότες να περάσουν από τα θερινά τμήματα της Βουλής, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως κάτι τέτοιο θα σήκωνε θύελλα διαμαρτυριών τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και από την Αριστερή Πλατφόρμα και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ωστόσο οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και ένα πρώτο crash test θα γίνει στην αυριανή ψηφοφορία.

Ήδη η Αριστερή Πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr, με σημερινό άρθρο, υπό τον τίτλο: «Κοινοβουλευτικές πονηριές εν όψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης», στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση να μη επιχειρήσει να περάσει τα δύσκολα μέτρα από τα θερινά τμήματα της Βουλής όπου - όπως σημειώνει - η σύνθεση είναι ελεγχόμενη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το αν τα μέτρα για τους αγρότες και το ασφαλιστικό θα περάσουν από την Oλομέλεια ή από τα θερινά τμήματα της Bουλής θα εξαρτηθεί και από τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων κάτι που επιθυμεί και η Ν.Δ.. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα έχει πάρει πάνω του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Σε κάθε περίπτωση το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δήλωση κοινοτικού αξιωματούχου, σημειώνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν να έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες για τους όρους που συνδέονται με νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας μέχρι την 6η Αυγούστου και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 17 Αυγούστου. Κάτι που σημαίνει ότι το τρίτο και πιο «δύσκολο» πακέτο μέτρων θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Για το θέμα της πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής -θέματα που έχουν ενταχθεί στα «προαπαιτούμενα» μέτρα από την πλευρά των δανειστών- στο Μαξίμου ανεβάζουν στροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες, θα υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις σε έναν τομέα που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι μπορεί να τις προσδώσει επικοινωνιακούς πόντους.

Χθες στο Μαξίμου έλαβε χώρα σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υφυπουργού Εσωτερικών Παύλου Πολάκη, του υφυπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή